K. Endre soha többet ne foglalkozhasson gyerekekkel! – A Párbeszéd – ZÖLDEK javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek

2024.02.09.

Ne csak a tényleges bűnelkövetőre vonatkozzon a gyermekekkel való foglalkoztatástól való végleges eltiltás, hanem minden olyan személyre is, akinek tudomása van pedofil bűncselekményről, de nem tett feljelentést. A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért a Büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi – jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján.

Szabó Tímea szerint K. Endre köztársasági elnöki kegyelme ismét rávilágított arra, hogy a Fidesz évek óta – cinikus módon – csak papol a családok és a gyermekek védelméről, hiszen valójában 14 éve kormányzati segédlettel tussolják el a gyermekbántalmazók ügyét, és mentegetik a pedofil bűnelkövetőket. A képviselő emlékeztetett a Kaleta-ügyre, valamint Tímár László volt fideszes képviselő esetére, aki egy iskolában szexuális viszonyt létesített egy 13 éves lánnyal, és felhozta Fohsz Tivadar volt fideszes alpolgármester ügyét is, aki a saját lányát zaklatta szexuálisan. Továbbá N. J. korábbi államtitkárról is kiderült, hogy megvádolták pedofil bűnelkövetéssel.

A frakcióvezető-helyettes szerint a névsorból egyértelműen látszik, hogy a kormányzat és a Fidesz berkeiben rendszeresek a gyermekbántalmazások és a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények.

K. Endre ügye pártállástól függetlenül, széles körben okozott felháborodást – nem meglepő, hiszen minden jóérzésű ember tudja: a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények a legaljasabb bűncselekmények, amelyeket el lehet követni.

Szabó Tímea kiemelte: K. Endre amellett, hogy nem kerül börtönbe, mentesült a foglalkoztatástól való eltiltástól is, így bármikor újra dolgozhat gyerekekkel. A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint ez elfogadhatatlan és felháborító. Nemcsak az a bűnös ugyanis, aki pedofil bűncselekményt követ el, hanem az is, aki az ügyüket elhallgatja, eltussolja, sőt az is, aki aztán nekik kegyelmet ad. K. Endre, Novák Katalin, Varga Judit és az egész kormányzat tehát ugyanúgy bűnös, mint az elkövető – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Éppen ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK kezdeményezi a Büntető törvénykönyv (BTK) módosítását, hogy ne csak a tényleges bűnelkövetőre vonatkozzon a gyermekekkel való foglalkoztatástól való végleges eltiltás, hanem minden olyan személyre is, akinek tudomása volt pedofil bűncselekményről, de nem tett feljelentést.

Akinek ilyen bűncselekményről tudomása van, és nem tett feljelentést, az soha többet ne mehessen gyerekek közelébe – szögezte le Szabó Tímea.

Varga Judit, Novák Katalin és Orbán Viktor is próbálja mentegetni a helyzetet, úgy tenni, mintha ez egy ember felelőssége lenne. Szabó Tímea szerint azonban ez az egész kormányzat felelőssége, így a BTK-módosításon túl a Párbeszéd – ZÖLDEK Novák Katalin azonnali lemondását is követeli, továbbá azt, hogy a Fidesz vonja vissza a tervét, amely szerint Varga Judit felkerül az EP-listájukra.

Nem lehet ilyen méltatlan helyzetbe hozni egész Magyarországot! – zárta sajtótájékoztatóját a frakcióvezető-helyettes.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: