Még mindig nincsenek biztonságban a recski lakosok – A Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot nyújtott be a recskiek kárpótlásáról

2024.02.08.

Továbbra sem hárult el a veszély a recskiek feje fölül, pedig két nap múlva lejár a sárlavinát okozó Kósa Lajos-közeli bányának – a biztonságos működéshez szükséges átalakítások végrehajtására – adott, eredeti határidő. A Fidesz-kormány a károkért felelős fideszes bányavállalkozó helyett a veszélyeztetett Hunyadi utcai házakban élő, nehéz sorsú családokkal akarja megfizettetni a biztonságos környékre költözés sokmilliós költségét. A Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek azért, hogy a recski sárlavina károsultjait a bányatulajdonos vagy az engedélyt felelőtlenül kiadó kormány kárpótolja.

Február 11-én jár le a Bányakapitányság által kiadott határozatban foglalt kötelezvényben előírt határidő, ameddig az ANDEZIT-BAU Bányászati Kft.-nek meg kellett volna valósítania azokat az átalakításokat, amelyek megelőznék a tavaly júniusihoz hasonló, több tucat ember életét, lakhatását veszélyeztető sárlavinák kialakulását a recski Hunyadi utca fölötti bányatelken.

Ezért Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője, országgyűlési képviselője, Ürmös István, a Párbeszéd – ZÖLDEK Heves vármegyei elnöke, Nagyfüged önkormányzati képviselője és Baráz Csaba geográfus az elmúlt napokban a helyszínen tájékozódott arról, megvalósultak-e az előírt átalakítások.

A helyszínről bejelentkezve Tordai Bence arról számolt be, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK feljelentést tett az ügyben, folyamatosan nyomást gyakorol a kormányra, valamint kérdésekkel bombázza az illetékes minisztert. „Megszereztük továbbá az összes fellelhető dokumentumot az ügyben” – mondta a frakcióvezető. Tordai Bence korábban a Bányakapitányságra is elment, hogy kiderüljön, milyen eredménnyel folytattak le vizsgálatot. Mint megtudta: a nevetséges, 3 milliós bírság mellett legalább arra kötelezték a bányát, hogy átalakítsák a bánya falu felé néző részét, amelyről megindult a sárlavina korábban. Bár a bányakapitánysági határozat szerint február 11-ig kellett volna elkészülni, a munka egyelőre nem fejeződött be, így a recskiek egy nagyobb esőzés esetén újra veszélybe kerülnek. Megbízható források szerint a bányacég 30 napos haladékot kért és kapott, így az új határidő március 10. lett.

Baráz Csaba geográfus kiemelte, hogy már a bánya létjogosultsága is kérdéses, és a hatóságoknak sokkal körültekintőbben kellene kiadniuk a megfelelő engedélyeket. A geográfus szerint ez a bánya inkább tájseb, mint gazdasági tényező. Építési kőzetanyag kitermelésére kaptak engedélyt, holott a hegy inkább ércásványvagyonból áll – mondta Baráz Csaba. Nagyon kevés az építőkőnek alkalmas andezit ott, ez pedig nem indokolja azt az ökológiai sokkot, amelyet a bánya létesítése jelentett.

Ürmös István a korábbi helyi közmeghallgatásról számolt be, ahol a bányavállalkozás részéről elhangzott egy fontos ígéret: a Hunyadi utcai lakosok biztonsága nem kerülhet veszélybe, az esetleges károkért felelősséget vállalnak.

Ez az ígéret nyilvánvalóan nem teljesült – a vállalkozó nem kívánja a helyieket kárpótolni a veszteségeik miatt. Az ott élőknek költözniük kell, de az 1-2 millióra felértékelt Hunyadi utcai házak és a környéken megvásárolható hasonló ingatlanok közötti, több milliós árkülönbözetet sem a cég, sem az 500 millió forint közpénzzel kibélelt MR Lakásalap nem akarja finanszírozni, azt hitelből kellene állniuk a károsult, a legtöbb esetben nagy szegénységben élő családoknak. Ez mélyen igazságtalan és tökéletesen jogszerűtlen!

Ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a 1269/2023. (VII. 10.) Kormányhatározat módosítása érdekében, hogy a károsultak helyett az MR Lakásalap, illetve felelőssége beigazolódása után az ANDEZIT-BAU Bányászati Kft. vállalja az anyagi felelősséget.

A helyszínen készült videó itt nézhető meg.

A határozati javaslat itt elérhető.

Kövess minket: