A Párbeszéd – ZÖLDEK a Bányakapitánysághoz és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult a recski sárlavina károsultjainak ügyében

2024.03.18.

Biztonságban vannak már a recskiek, vagy lehet újabb sárlavina a fideszes bánya miatt? A Párbeszéd – ZÖLDEK újra Recsken járt.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője Recskről jelentkezett be Facebook-videóban, ahol még tavaly júniusban a heves esőzések miatt sárlavina zúdult a lakóházakra a közeli kőbánya irányából. Március 12-én járt le a meghosszabbított határidő, ameddig biztonságossá kellett volna tenni a recski andezitbányát. A Párbeszéd – ZÖLDEK a helyszínen járt utána, vajon az érthetetlen módon engedélyezett, lakosokra veszélyes bánya teljesítette-e mindazt, amire a Bányakapitányság kötelezte őket. Tordai Bence szerint a látottak alapján nem teljesen megnyugtató a helyzet, ezért tájékoztatást kért dr. Káldi Zoltán országos bányakapitánytól, hogy a hatóság szerint biztonságos-e már a recski bánya működése.

A frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy nem rendeződött a tavaly sárlavinát elszenvedő Hunyadi utca lakóinak sorsa sem: a 22 családból csak egyetlen eggyel állapodott meg az állam által megbízott MR Lakásalap, és titkolják azokat a tanulmányokat is, amik megalapoznák a kifizetéseket az erre a célra elkülönített, 500 millió forintos pénzalapból. Ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, hogy kényszerítsék ki a dokumentumok átadását.

A Párbeszéd – ZÖLDEK követeli, hogy a kényszerű költözés költségeit ne a nehéz sorsú, sárlavinát elszenvedő Hunyadi utcai családok, hanem a vétkes hanyagsággal eljáró vállalkozó és/vagy az engedélyeket felelőtlenül kiadó állam viselje!

Tordai Bence videója itt megtekinthető.

A NAIH-fellebbezés itt olvasható: https://drive.google.com/file/d/1TAcRrFHFsUT7QSEUJTQplUNn6XJjZY1w/view

A levél, amelyben Tordai Bence tájékoztatást kért dr. Káldi Zoltán országos bányakapitánytól, itt olvasható: https://drive.google.com/file/d/1gaydNqVo-EyCm3KgSaGWb4KfKl-vw618/view

Kövess minket: