Felszólítjuk Sára Botond főispánt, hogy fejezze be a budavári polgárok elleni harcát!

2024.03.14.

Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere (Párbeszéd – ZÖLDEK) levelet írt Sára Botondnak, amelyben arra szólítja fel: térjen vissza a professzionális működéshez, és a fővárosiakért dolgozzon, ne pedig az első kerületi fideszesek nyomulását segítse. Erről beszélt az I. kerületi polgármester és Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője a Budapest Főváros Kormányhivatala előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Váradiné Naszályi Márta szerint mióta Sára Botond a fővárosi kormányhivatal élére került, a hivatal korábbi segítőkész és jogszerű működését felváltotta az ellenségeskedés. A polgármester arról beszélt, Sára Botond nyíltan összejátszik az első kerületi fideszesekkel azért, hogy kárt okozzanak a budavári lakosoknak: amikor a fideszes képviselők valamilyen törvénysértő határozatot fogadnak el, a főispán néma marad, amikor viszont ő polgármesterként nem hajtja végre a jogsértő határozatokat, akkor vizsgálóbizottság elé citálják és elmarasztalják. A főispán azzal, hogy néma marad, a törvényesen megválasztott polgármester és a jegyző segítségkérését pedig válasz nélkül hagyja, megakadályozza a jogszerű és igazságos szociális juttatások odaadását az I. kerületieknek – mondta a polgármester.

Sára Botond abban is támogatja az I. kerületi fideszeseket, hogy a kerületi közpénzeket átlapátolják a Fidesz alá begyűrt közalapítványokba – hívta fel a figyelmet Váradiné Naszályi Márta. A polgármester több mint egy éve írt hivatalos levelet Sára Botondnak, hogy válaszoljon végre, és segítsen abban, miként lehet törvényesen és minél gyorsabban lebonyolítani a budavári lakások eladását.

Sára Botond azóta sem válaszolt a polgármester levelére, ezért most Váradiné Naszályi Márta újabb levelet írt a főispánnak, amelyben felszólítja: térjen vissza a professzionális működéshez, és a fővárosi lakosokért dolgozzon, ne pedig az I. kerületi fideszesek nyomulását segítse. A polgármester nyolc napon belül választ vár a főispántól.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője szerint Sára Botond hadat üzent Budavárnak, csakhogy nem Budavár polgármesterét támadja ezzel, hanem az I. kerület polgárait. Ez nagyon jól mutatja, milyen az, amikor nem jogállamban élünk, hanem pártállamban; amikor egy hivatal vezetője nem hivatalnokként, nem köztisztviselőként működik, hanem pártkatonaként, és nem a pártatlan, semleges, objektív ügyintézés, nem a törvények betartása a feladata, hanem egy politikai agenda megvalósítása – mondta. Ez az a pártállami működés, ez az a jogállamiság hiány, amely miatt az Európai Unió intézményei eljárásokat folytatnak a magyar kormány ellen – tette hozzá Tordai Bence. Szerinte a jogállamiság hiányát az I. kerületiek a saját bőrükön érzik, és érzi minden magyar polgár is, aki a fejlesztések hiányát tapasztalja.

A frakcióvezető hangsúlyozta: Sára Botondnak el kell döntenie, hogy politikai aktor szeretne lenni vagy pártkatona. A Párbeszéd – ZÖLDEK a továbbiakban sem hagyja szó nélkül, hogy a főispán úgy tesz, mintha jogszerűen működne, mintha legitim vezetője lenne a kormányhivatalnak, miközben pontosan látszik: egy kisstílű politikai terv megvalósításán ügyködik.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető: https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/videos/892776659200903/

Kövess minket: