Mátyásdombi veszélyeshulladék-lerakat: a gyanú szerint a Fidesz-közeli polgármester is érintett lehet a szántóföldeken lerakott hulladék ügyében

2024.03.20.

A gyanú szerint a mátyásdombi Fidesz-közeli polgármester is érintett lehet a szántóföldeken illegálisan lerakott hulladék ügyében, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK tájékoztatást kért a rendőrségi eljárások állásáról, a kormányhivataltól és az illetékes jegyzőtől, valamint adatigényléseket is indított.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy Mátyásdombon járt a veszélyeshulladék-lerakatnál. A poszt alább olvasható.

Nemrég a Fejér megyei Mátyásdomb községben jártunk, ahol súlyos, ismétlődő környezetszennyezés borzolja a helyiek kedélyét: rendre a falu határában, a szántóföldeken helyezik el a környéken keletkezett kommunális és veszélyes bontási hulladékot, de találtak ott traktorgumit és döglött lovat is, ráadásul ugyanígy a természetbe ürítik a helyben összegyűjtött szennyvizet. Egy kormányhivatali feljegyzésben közel 1400 köbméter, vagyis több száz konténernyi hulladékról írnak.

A gyanú szerint a falu Fidesz-közeli vezetője nemcsak tud a dologról, de személyesen is érintett lehet benne, és hiába az ismétlődő be- és feljelentések, a hatóságok még mindig nem jutottak eredményre.

Ahogyan a Fejér Vármegyei Rendőr-Főkapitányságnak a nyomozás áthelyezéséről szóló határozata indoklásában idézett vallomásban szerepel: “a község jelenlegi polgármestere, Lelkes Tibor, valamint családja szennyvíz szállítással foglalkozik, melynek keretében a családi házaknál keletkezett szennyvizet, valamint lakossági települési hulladékot, állati tetemeket illegálisan, engedély nélkül a község temetője melletti területre szállítják és ott ássák el.”

A bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes maga is úgy látja: “Az eljárás során beszerzett adatok és információk alapján a hulladékgazdálkodás rendje megsértés bűntettének elkövetésével Lelkes Tibor kapcsolatba hozható.”

Már 2022-ben megindultak az eljárások, de eddig nem vezettek eredményre, a törvénytelen és környezetszennyező gyakorlat pedig a mai napig zavartalanul folyik. Ottjártamkor magam is láttam több illegális szemétlerakatot, és a község határában nemrég kieresztett szennyvíz nyomait is megtaláltuk.

Vajon véletlen, hogy a jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező polgármesterrel szemben indított eljárásoknak máig nincs semmilyen következménye? Aligha. Csak nem egy újabb kiskirállyal állunk szemben, aki azt hiszi, minden pofátlanságot meg lehet úszni, ha fedez az állampárt? Könnyen lehet – de mi nem hagyjuk, hogy a fideszesek akadálytalanul garázdálkodhassanak!

Elég volt a szőnyeg alá söprésből, elég a halogatásból: a mátyásdombiak is tiszta, egészséges környezetet és tisztességes polgármestert érdemelnek!

A hatóságok lelkesedését remélhetőleg fokozza majd a közfigyelem, ezért tájékoztatást kértem az ügyek állásáról a rendőrségtől, a kormányhivataltól és az illetékes jegyzőtől, valamint adatigényléseket is indítottunk. Addig nem nyugszunk, amíg érdemi következményei nem lesznek a mátyásdombi szemétségeknek, és fel nem számolják a mátyásdombi földeket mérgező illegális hulladéklerakókat!

Köszönöm az ügy feltárásában nyújtott segítséget Tilhof Istvánnak, Mátyásdomb korábbi polgármesterének, aki 1990 és 2019 között a legnagyobb közmegelégedésre vezette a települést!

Kövess minket: