10 000 tonna veszélyes hulladék Sárbogárdon: A Párbeszéd – ZÖLDEK kezében a bizonyíték

2024.02.23.

„Fordulat a sárbogárdi akkuhulladék-lerakat ügyében: itt a kezemben a bizonyíték, hogy 10 000 tonna veszélyes hulladékot akarnak elhelyezni Sárbogárdon, a lakóházak közvetlen szomszédságában” – közölte Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Tordai Bence és Jávor Benedek egy hete gyűjtik az információkat, és feljelentés is készül a sárbogárdi illegális akkulerakat ügyében – közölte a frakcióvezető. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az eltitkolt akkuhulladék ügyét egy bátor sárbogárdi civil, Orosvári Zsolt tárta fel – emlékeztetett a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője. Úgy fogalmazott: „zöldpártként az a dolgunk, hogy megvédjük az emberek egészséges és biztonságos környezethez való jogát, de természetesen nem jutnánk messzire helyi hősök nélkül”.

A frakcióvezető szerint a sárbogárdiaknak az aarhusi egyezményben garantált, tájékozódáshoz való jogát tiporják most lábbal, és az ő biztonságukat veszik semmibe, amikor sem az érintett cégek, sem a fideszes városvezetés nem informálta őket arról, hogy a lakóházaik mellett több ezer tonna veszélyes hulladékot készülnek elhelyezni.

Egy hete Tordai Bence személyesen meggyőződött arról, hogy a Jüllich Technology Zrt. raktárában már most is több száz tonna selejtes akkumulátor áll. Ezután napokig azzal etették a sárbogárdiakat, hogy nem hulladék, hanem késztermékek, értékesítésre szánt akkumulátorok ideiglenes tárolása folyik a raktárban – hívta fel a figyelmet a frakcióvezető. A fényképes bizonyítékok azonban megmutatták, hogy ezek másfél éve legyártott, nyilvánvalóan nem piacra dobható akkumulátorok, és most itt az írásos bizonyíték is: Tordai Bence közölte, megszerezték azt a kormányhivatali határozatot, amelyet január 23-án a Fejér Vármegyei Kormányhivatal adott ki a veszélyes hulladékok tárolására. A határozat 10 000 tonna veszélyes és nem veszélyes hulladék kereskedelmére és tárolására ad engedélyt. A dokumentumból az is kiderül, hogy az akkugyártás selejtjét viszik a raktárba, évente legfeljebb 10 000 tonna mennyiségben.

A kormányhivatal határozata ide kattintva elérhető.

Tordai Bence hangsúlyozta, hogy a tűzveszélyes akkumulátorokról nem tájékoztatták a helyieket. Most már az a fideszes polgármester is átállt a lakosok oldalára, aki az első napokban még a céget védte. A frakcióvezető szerint úgy látszik, ez már neki is sok volt, így bejelentette, hogy megtámadja a kormányhivatal által kiadott engedélyt. „Ez nagyon helyes, ez a dolga egy városvezetésnek” – kommentálta a frakcióvezető a polgármester döntését.

Tordai Bence szerint a Fidesz Magyarországot akkugyarmattá züllesztené – ez történik most Sárbogárdon is. A Párbeszéd – ZÖLDEK felszólítja a cégeket a törvények betartására, mert egyes cégekre, úgy látszik, nem vonatkoznak a jogszabályok – hívta fel a figyelmet. A zöldpárt azt is megakadályozza, hogy akkumulátorbontó vagy akkufeldolgozó tevékenységet lehessen folytatni Sárbogárdon, hiszen egy olyan fúrt kút van ott, amely közvetlenül összeköti a telepet a sárbogárdi vízbázissal, ami megengedhetetlen kockázatot jelentene Tordai Bence szerint.

A Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője február 26-ai interpellációjában arról fogja kérdezni az ügyben felelős minisztert a Parlamentben, hogy tényleg mindenkire vonatkoznak-e a törvények, aki Magyarországon folytat gazdasági tevékenységet. Emellett a zöldpárt dolgozik azon a feljelentésen is, amelynek köszönhetően remélhetőleg az ügy minden részlete kiderül.

„Sajnos elbocsátották azt a raktárost, aki az egyetlen tisztességes, felelős ember volt ebben a tevékenységben – aki felhívta a figyelmet arra, hogy mi folyik a raktárban. Kiállunk érte is, és mindenkit támogatunk, aki az ügy megoldásán dolgozik” – zárta sajtótájékoztatóját Tordai Bence.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: