Dr. Jávor Benedek reakciója a kormány „zöld konzultációjára”: kamukonzultáció kamu zöld kérdésekről az akkumulátorgyárak lakosság általi támogatásának hamis bizonyítására!

2024.03.19.

Ez csupán a szokásos rogáni manipulációs kísérlet, hogy az akkumulátorgyárakkal a szabályok betartásáért küzdő helyi civileket le lehessen majd söpörni azzal, hogy a „konzultáció” manipulált „eredménye” alapján az emberek akarják az akkumulátorgyárakat – dr. Jávor Benedek a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-bejegyzésben reagált a kormány zöld konzultációjára.

A zöld listavezető bejegyzése alább olvasható.

A kormány „zöld konzultációt” indított néhány napja, hogy megkérdezze „a polgárok véleményét a zöld energia ügyében”.

Egyetértünk, valóban szükség lenne egy alapos társadalmi vitafolyamatra a kérdésben, főképp, mert a kormány másfél évtizede határozottan mást csinál, mint amit a közvélemény-kutatások szerint az emberek szeretnének.

Csakhogy ehhez valódi részvételi folyamatra lenne szükség, nem pedig egy szokásosan torz, tendenciózus kamukonzultációra, irányított, a választ is magukban foglaló kérdésekkel, a valódi kérdések feltételének mellőzésével és az akkugyárakra vonatkozó olyan kérdésekkel, amelyek épp csak az „akkumulátor” szót nem tartalmazzák. No meg persze egy kis kötelező brüsszelezéssel.

Természetesen ki ne értene egyet azzal, hogy „Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány továbbra is a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásokat fogalmazza meg a hazánkban megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban, továbbá a hatóságoktól a jogszabályok betartásának folyamatos és szigorú ellenőrzését követelje meg?”, csakhogy a valóságban Magyarországon ennek épp az ellenkezője zajlik, az akkumulátoripar állam az államban, a Samsung óriásgyára Gödön évekig engedély nélkül működhetett, az iparágnak kiadott engedélyek felületesek, betartatásuk alig történik meg, szabálysértés vagy bűncselekmény esetén a büntetési tételek nevetségesek.

És persze lehet Brüsszelt szidni, amiért az a klímapolitika árát „a lakossággal fizettetné meg”, csakhogy Brüsszel pont, hogy a lakosságot szeretné segíteni a zöld átállás során például az épületenergetikai támogatásokkal, amelyeket a kormány az elmúlt 10 évben lopott el az emberektől, és a Szociális Klímaalap Magyarország lakosságának a következő években járó közel 1000 milliárd forintos támogatásával, amit a kormány még csak most fog ellopni tőlünk, ha hagyjuk!

Rá lehet kérdezni zöld konzultációban” az akkumulátorgyárakra úgy, hogy „a high tech energiatárolók elterjedését segítő beruházásokat támogasson-e” a kormány, de vicces egy olyan konzultáció, amelynek közel negyede az akkumulátorgyárakról szól, csak éppen az „akkumulátor” szó szó nem szerepel benne egyszer sem.

Ez így csupán a szokásos rogáni manipulációs kísérlet, hogy az akkumulátorgyárakkal a szabályok betartásáért küzdő helyi civileket le lehessen majd söpörni azzal, hogy a „konzultáció” manipulált „eredménye” alapján az emberek akarják az akkumulátorgyárakat. Az már csak hab a tortán, hogy a zöld konzultációt” bármilyen kamu névvel és e-mail-címmel ki lehet tölteni, így a minisztériumban annyi kitöltőt generálnak, amennyit csak akarnak. A hétvégi orosz elnökválasztás az átláthatóság és demokrácia ünnepe volt ehhez képest.

Pedig lehetne valós, zöld konzultációt is indítani!

1. Akar-e Ön akkumulátorgyárat vagy bontót a településén?

2. Szeretné-e, hogy a kormány továbbra se érvényesítse az alapvető jogszabályokat az akkuipar kapcsán, vagy változtasson a hozzáállásán, és kényszerítse ki ezek betartását?

3. Oldja fel a szélenergia tilalmát a kormány, és segítse a szélerőművek nagy léptékű, és gyors terjedését, vagy továbbra is akadályozza ezt?

4. Indítson-e a kormány átfogó, jelentős épületenergetikai támogatási programot, vagy ez továbbra se legyen prioritás?

5. Erősítse-e a kormány az Oroszországtól való energetikai függésünket, vagy tegyen lépéseket annak mihamarabbi és minél jelentősebb csökkentése érdekében?

És így tovább, egy valós zöld konzultációban kérdés lenne bőven. A válaszokból valószínűleg nem lehetne a kormány elhibázott, káros, drága és korrupt energiapolitikáját levezetni. Viszont választ kaphatnánk a magyar polgárok valós véleményére ezekben az alapvető jelentőségű kérdésekben.

Kövess minket: