A Párbeszéd – ZÖLDEK Szivárványcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek

2024.03.04.

Hét pontos, LMBTQI jogokat védő csomagot nyújt be az Országgyűlésnek a Párbeszéd – ZÖLDEK – erről beszélt Barabás Richárd, a zöldpárt társelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

Barabás Richárd azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy szerinte néhány cinikus hangon kívül a legtöbb embernek az LMBTQI betűszóról egyáltalán nem egy WiFi jelszó jut eszébe, hanem sok ezer egyéni élet: a vágy, a szerelem, a szégyen, amit a közösség tagjai megélnek. „Több millióan vagyunk, akiknek életét nem a gyűlölet és a kirekesztés, hanem a megértés és az elfogadás vezeti.” – mondta a társelnök.

A Párbeszéd – ZÖLDEK csak azokat a jogokat kéri az LMBTQI-közösségnek a Szivárványcsomagban, ami másoknak is jár. A párt társelnöke szerint az LMBTQI-közösség tagjának lenni ma Magyarországon azt jelenti, hogy a természetes szexuális hovatartozásod, a szerelmi vágyaid vagy a nemi identitásod miatt nem vagy teljes jogú állampolgár. „Nem lehetsz, mert ha vállalod önmagad, akkor a hatalom számára kényelmetlen és ijesztően szabad vagy” – mondta Barabás Richárd.

A Párbeszéd – ZÖLDEK társelnökeként azt üzeni, hogy ne féljenek a közösség tagjai, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK utat mutat, hogy milyennek kellene lennie Magyarországnak.

A Szivárványcsomag 7 pontja:

1) A Gyermekvédelmi törvény 2021-es módosításából vegyük ki azokat a passzusokat, amelyek alkalmasak a melegek megbélyegzésére.

2) Valósítsuk meg az azonos nemű párok házasságkötéséhez szükséges jogszabályi környezetet a teljes és megkülönböztetésmentes jogegyenlőség biztosításával.

3) Teremtsük meg a házasságon kívüli párkapcsolatban élők közös gyermekké fogadásának jogi lehetőségét.

4) Állítsuk vissza az Egyenlő Bánásmód Hatóság közjogi függetlenségét; valamint hozzunk létre LMBTQI-ügyekért felelős főosztályt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalán belül.

5) Biztosítsuk a jogi nem- és névváltoztatás lehetőségét. Dolgozzunk ki önmeghatározáson alapuló, gyors, átlátható és hozzáférhető eljárásrendet a nem jogi elismerésére.

6) Lépjünk fel az LMBTQI-diákokat érő iskolai bántalmazás minden formája ellen, valamint tegyük a közoktatás részévé az LMBTQI-kérdéskörrel kapcsolatos társadalmi érzékenyítést és társadalmi párbeszédet.

7) Alkossunk nemzeti szintű országos LMBTQI-stratégiát, e folyamat részeként hozzunk létre rendszeres egyeztető fórumot az LMBTQI-szervezetekkel.

A Párbeszéd – ZÖLDEK bátor politizálással akarja megteremteni azt a nyitott, zöld és progresszív Magyarországot, amiben oly sokan hisznek.

„Márpedig most bátornak kell lenni! Legyetek bátrak!” – mondta Barabás Richárd.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Az Országgyűlésnek benyújtott, A magyarországi LMBTQI-közösség jogegyenlőségének
visszaállításáról, a társadalmi befogadás erősítéséről
című határozati javaslat itt letölthető: https://www.parlament.hu/irom42/07573/07573.pdf

Kövess minket: