Új korszakot kezdünk: Bemutatkozott a Párbeszéd – ZÖLDEK új társelnöke

2024.02.19.

„A Párbeszéd – ZÖLDEK a mai nappal egy új korszakot nyit” – így kezdte a Párbeszéd – ZÖLDEK vasárnapi sajtótájékoztatóját Szabó Tímea, a párt ügyvezető társelnöke. Az országgyűlési képviselő bejelentette, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK tagsága Barabás Richárd újbudai alpolgármestert választotta a zöldpárt társelnökévé, aki egy igazságos, szolidáris, nyitott és zöld Magyarország építését tartja szükségesnek.

Szabó Tímea szerint nem pusztán azért nyit új korszakot a zöld párt, mert a tagság új társelnököt választott Barabás Richárd személyében, hanem mert a Párbeszéd – ZÖLDEK meggyőződése, hogy ma Magyarországon nagyobb szükség van egy valóban zöld, nyitott, progresszív, a demokratikus értékeket képviselő, a kormánytól valóban független zöld pártra, mint valaha.

Az ügyvezető társelnök arról is beszélt, Orbán Viktor az évértékelőjén újra bemutatta: nem képes felismerni azt, hogy az elmúlt 14 évben Magyarországot politikai és morális fertőbe taszította. Orbán Viktornak kettő dolgot kellett volna mondania az évértékelőjén: egyrészt bocsánatot kérnie a bicskei áldozatoktól, másrészt elmondania, hogy K. Endre milyen okokból és kinek a nyomására kapott kegyelmet – hívta fel rá a figyelmet Szabó Tímea.

Az országgyűlési képviselő szerint a miniszterelnök ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy nem érti, mit jelent a klímaváltozás, miként azt sem, mit jelent az igazságos, zöld átmenet. Szabó Tímea szerint Orbán Viktor számára a zöld átállás azt jelenti, hogy hazánkat keleti diktatúráknak szolgáltatja ki: Paks2-vel Vlagyimir Putyin orosz diktatúrájának, az akkumulátor-rémálommal pedig a Kínai Kommunista Pártnak, amely elveszi Magyarország vizeit, tönkreteszi a termőföldjeinket, és szemétlerakót csinál az országból.

Mindezek miatt új, zöld korszakra van szükség, olyanra, amelyet fiatalos lendület jellemez – mondta az országgyűlési képviselő, majd bejelentette, hogy Barabás Richárdot választották meg a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnökének.

Barabás Richárd megköszönte a bizalmat, majd arról beszélt, tudja, milyen hidat foglalni, milyen a Sándor-palota erkélyén akciózni, és milyen a köztársaságért tüntetni, miként azt is tudja, milyen a strasbourgi Európai Parlament konferenciáján előadni, vagy a háború sújtotta Ukrajnában kárpátaljai honfitársainkon segíteni.

Az új társelnök hangsúlyozta: őszintén hisz a közösség erejében, és abban, hogy a közélet nem merülhet ki pusztán a mindennapi rezsim-kritikában.

Barabás Richárd szerint rendszerszintű változásra van szükség, amelyet nyitott, progresszív és zöld politikával belátható időn belül el is lehet érni – ezért vállalkozott arra, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke legyen. Célja, hogy megteremtsen egy emberekre és közösségekre, demokráciára és zöld alapelvekre épülő politikát.

Az Orbán-rezsim megbukott – folytatta a zöldpárt újdonsült társelnöke. Szerinte ott nincs jövőnk, ahol a legfelsőbb hatalmi körhöz tartozó családok uralnak mindent, és ahol a köztársasági elnök nem az országot, hanem a legfelső hatalmi elitet képviseli.

„Melegként és coming outolt politikusként pontosan tudom, hogy milyen érzés bizonytalanságban, frusztrációban és szégyenben felnőni. Ezért azt is pontosan tudom, hogy milyen sokat jelent a támogatás, a másik megértése” – mondta Barabás Richárd. Az új társelnök annak az 500 000 magyarnak kíván a hangja lenni, aki ma az LMBTQ-közösség tagja, valamint annak a több milliónak is, aki ezeket az embereket szereti, tiszteli és becsüli.

„Kezdjünk egy új korszakot! Zöldek, progresszívek és mindenki, aki hisz az emberi méltóságban és szabadságban – most fogjunk össze!” – szólította fel az ellenzéki közösséget a zöldpárt társelnöke. Barabás Richárd szerint csak ez a közösség képes az országot visszakormányozni a morálisan és politikailag is helyes útra.

A zöldpárt új társelnöke végül felhívta a figyelmet: van a magyar közéletben valaki, aki szerint a zöldpolitika azt jelenti, hogy a környezetszennyező, fideszes bűnbanda államtitkárát kell Budapesten indítani, aki szerint Közép-Európa egyetlen zöld főpolgármesterét a rogáni propaganda eszközeivel kell támadni, és aki olyan köztársasági elnököt ajánl a zöldpolitika jegyében, akinek hajmeresztő állításai csak hozzájárulnak a fideszes propaganda terjesztéséhez. „Ebben nincsen semmi zöld!” – hangsúlyozta a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke. Barabás Richárd a sajtótájékoztató végén ezért bejelentette: vitára hívja Ungár Pétert, az LMP társelnökét.

Kövess minket: