Déli körvasút: Az LMP színvak, ezért az újbudaiak szívnak – ki az igazi zöld?

2024.01.22.

Barabás Richárd, a Párbeszéd – ZÖLDEK szóvivője, Újbuda alpolgármestere sajtótájékoztatót tartott a Déli körvasút és az LMP kétkulacsos politizálása kapcsán.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szóvivője elmondta: a 11. kerületben a Fehérvári út és Hamzsabégi út sarkán látható a leendő Déli Körvasút pályaszakasza, ahol néhány napja elindultak a fejlesztések. Lekordonozták már a területet, hallható az is, hogy megkezdődött a fakivágás, ami ellen a lakók tiltakoztak. A város vezetése ismét kiállt a kormány eljárása ellen, a kormány azonban „kiemelt katonai fejlesztés” ürügyén kivette az önkormányzat kezéből a lehetőséget, hogy jogi eszközökkel képviselje az itt élők akaratát.
Kiemelte: ennek a beruházásnak az egyik legnagyobb támogatója az a Vitézy Dávid, akivel az LMP éppen kokettál. Egész életében a Fideszt szolgálta, és éppen államtitkárként szolgálta a kormányt akkor, amikor a kormány leginkább megpróbálta kivéreztetni Budapestet.

Barabás Richárd megjegyezte: Újbudán képviselő az LMP-s Kreitler-Sas Máté, az egyik leghangosabb kritikusa a Déli Körvasút-beruházásnak. Ezért felszólította az LMP-t, mondják meg: melyik az LMP igazi arca? Az a harcos favédő, helyi érdekvédő, amelyet Kreitler-Sas Máté képvisel? Vagy a hatalom érdekeit kiszolgáló politizálás, amelyet jelenleg Vitézy Dávid és vele együtt Ungár Péter mutat. Azt látjuk, hogy ez a fajta kétkulacsosság sajnos igazán jellemző lett az LMP-re. A parlamenti mandátumaikból 5-ből 4-et az ellenzéki szavazók szavazatai alapján kapott, a közös listáról. Az LMP arra kapott felhatalmazást, hogy az ellenzékkel közösen képviselje azt az alternatív politikát, amely a jelenlegi kormány pusztító és elnyomó, anti-demokratikus rezsimjének alternatívája lehet.

Hozzátette: Ez a kétkulacsosság semmiképpen sem szolgálja sem a budapestiek, sem a köztársaságpárti többség akaratát. Nagyon világos az is, hogy az LMP folyamatosan Fidesz-panelekkel kommunikál: hisztiellenzékezi az ellenzéket, érdemi, tartalmi kritikát nem fogalmaznak meg. Láthatóan arra játszik, hogy megbontsa ezt az egységet.

Mi a Párbeszéd – ZÖLDEK azt gondoljuk, hogy az LMP nem erre kapott felhatalmazást a választóktól, hogy kétkulacsos játékkal a köztársaságpártiak politikáját megbontsa. Budapesten erős a köztársaságpárti egység: zöldek, szociáldemokraták és liberálisok egyaránt támogatják Karácsony Gergely politikáját, az LMP azonban úgy látszik, hogy a Fidesz kottájából látszik. Úgy gondoljuk, hogy ennek véget kell vetniük: mondják meg világosan, hogy a favédők, vagy a fakivágók oldalán áll. Mondják meg, hogy köztársaságpárti egységgel akarják a budapestiek érdekét képviselni, vagy a Fidesz megosztó kottájából játszva, szembe kíván menni a budapestiek akaratával?

Nem húzhatják tovább ezt, itt az idő, hogy A-t vagy B-t mondjanak – emelte ki, hozzátéve: amennyiben az LMP a Fidesz kottájából kíván játszani, vissza kell adnia a parlamenti mandátumait, mert elárulta az ellenzéki választókat.

Kövess minket: