A kormánypárti többség leszavazta az OKA gyermekvédelmi javaslatcsomagját

2024.04.17.

Szabó Tímea élőben jelentkezett az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülése után, ahol az Országos Közös Akarat (OKA) által az elmúlt hónapokban kemény munkával megalkotott, komplex gyermekvédelmi csomagot tárgyalták a képviselők.

A gyermekvédelmi javaslatcsomagot a fideszes többség leszavazta, sőt mi több: a kormánypárti képviselők szóhoz sem engedték jutni a megjelent civil képviselőket és szakértőket.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ügyvezető társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek a csomagnak az kidolgozásában a legnevesebb szakemberek és civil szervezetek vettek részt, és meghívást kapott az összes parlamenti párt is. Ebből született egy olyan gyermekvédelmi csomag, amely valóban azt a célt szolgálta volna, hogy megvédjék Magyarországon élő gyerekeket, nemcsak a szexuális erőszaktól, hanem minden egyéb bántalmazástól is. Az oktatástól az egészségügyig biztosíthatta volna a gyermekek biztonságát, jólétét.

A kormánypárti képviselők a bizottságon a csomagot kampányfogásnak minősítették, és az OKA három megjelent képviselőjének nem adtak szót az ülésen. Szabó Tímea ezért élő bejelentkezésében szólaltatta meg a civilek három képviselőjét.

Horgas Péter, Szilágyi Kitty és Kiss Gergő az OKA képviseletében.

Horgas Péter, a Civil Bázis, mint az OKA tagszervezete elnöke szerint a képviselet egy nagy pofont kapott. Szerinte sokáig próbálkoztak a civilekkel nemcsak a gyerekek, hanem minden magyar közös életét jobbítani. Horgas Péter most mindenkit arra szólított fel, hogy tanúsítson nemzeti ellenállást a gyermekek védelmében.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja elmondta: minden diákot igyekszik képviselni. Szerinte ma megtanulták, hogy a Fideszre és a KDNP-re nem számíthatnak a diákok, az ő érdekükben ez a kormány soha semmit nem fog tenni.

Szilágyi Kitty óvodapedagógusként pontosan tudja, milyen fontos a gyermekek érdekét képviselni. Megtapasztalta, milyen az, amikor szakmai delegációként nem kérdezték meg a véleményüket arról, mivel tudnak segíteni a gyerekeknek. Szerinte egy pártálláson, nemi és vallási hovatartozáson felüli közös, országos ügynek kellett volna lennie a gyermekvédelemnek. A Fidesz azonban szerinte képtelen a párbeszédre, mert kizárólag a saját pártállásuknak megfelelő, „robotikus módon” tudnak működni.

Az élő bejelentkezés itt tekinthető meg.

Kövess minket: