Plusz 5 év Budapestnek – Karácsony Gergely programja

2024.04.22.

Budapest nekünk otthon, közösség, kötődés, szenvedély, kaland, álmok, vágyak, szerelmek és csalódások. Nekünk Budapest az élet. És ezért a mi ajánlatunk Budapestnek nem lehet szűklátókörű, nem szólhat másról, nem szólhat kevesebbről, csakis az életről. Jövőt adunk Budapestnek – írja Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd – ZÖLDEK) programja alább olvasható.

Budapesten ma a várható élettartam 5 évvel van az európai átlag alatt. Arra vállalkozunk, hogy ezt az 5 évet visszaadjuk a budapestieknek. Tudom, ez nem szokványos politikai ígéret. Mi mégsem érhetjük be kevesebbel. Én azt vállalom, hogy a következő öt évben mindent ennek az életigenlő politikának rendelünk alá, az egészségügytől az egészséges utcák programján át az egészséges lakhatáson keresztül az egészséges levegőig. Megerősítjük Budapest ellenállóképességét a lakhatási válsággal, a klímaválsággal és a megélhetési válsággal szemben. Jövőt adunk Budapestnek.

  1. A több ezer életet mentő CT- és MR-program után a gyógyulás útján is segítő kezet nyújtunk a budapestieknek.
  2. Átfogó ingyenes budapesti szűrőprogramokat indítunk.
  3. Az elmúlt 30 év legnagyobb, legátfogóbb lakhatási programját indítjuk lakbértámogatással, önkormányzati bérlakások felújításával és a városban megtalálható üresen álló lakások bevonásával.
  4. Bővítjük a lakásrezsi programot, 30 ezer háztartást támogatunk a rezsiszámlák mérséklésével.
  5. Átalakítunk, zöldítünk több tucat budapesti közteret és utcát.
  6. Villamost viszünk minden budapesti lakótelepre.
  7. Folytatjuk a budapesti közösségi közlekedés fejlesztését, jönnek új buszok, trolik, villamosok, bővítjük a kerékpárutak hálózatát, a Bubi 3.0-ban megduplázzuk a közbringák számát.
  8. Megújítjuk, egészségessé és fenntarthatóvá tesszük a közétkeztetést.
  9. Fellépünk az energiaszegénység ellen, és érdemben javítjuk a levegő minőségét Budapesten.
  10. Ösztöndíjprogrammal támogatjuk a tehetséges fiatalokat, jogot és beleszólást adunk a város ügyeibe a diákok önkormányzatának.

+1 Támogatjuk a sokszínű budapesti kultúrát, megvédjük a művészet szabadságát.

2023.09.16. Lánchíd Fesztivál a Lánchíd felújítása alkalmából.

Mi ismét szolgálatra készülünk. Ebből a szolgálatból pedig az fakad, hogy nem hitegetjük, nem vezetjük félre a budapestieket. Ezért én minden programpont esetén, legyen szó akár a Nagykörút felújításáról, akár a lakásügynökségről, az egészséges levegőről vagy a szűrőprogramunkat követő gyógyító programunkról, egyenként el tudom mondani, hogy miből, honnan lesz rá pénz. És ennek a pénznek a túlnyomó része az Európai Uniótól érkezik. Olyan uniós forrásokra alapozzuk a jövőt, amelyeket a kormány minden ármánykodása és kivéreztetése ellenére megszereztünk Budapestnek. Ezek a források azért jönnek Budapestre, mert számunkra a jogállam, a demokrácia nem vitatéma, hanem meggyőződés. Azért jönnek ezek a források, mert olyan terveink, olyan programjaink vannak, amelyek szolgálják a jövőt, Budapestét is, Magyarországét is, de Európáét is.

Azért, mert Budapest európai köztársaság.

Azért, mert jövőt adunk Budapestnek.

Kövess minket: