Részsiker a gödi akkugyár esetében: a kormányhivatal felfüggesztette a gyár bővítését!

2024.05.30.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke Facebook-bejegyzést tett közzé arról, hogy a lakossági tiltakozás eredményeképpen a kormányhivatal felfüggesztette a gödi akkugyár bővítését.

A bejegyzés alább olvasható.

Nem hiába támadta meg a gödi Samsung SDI környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT civil egyesület, és nem hiába tüntetett azért a civilekkel együtt a Párbeszéd – ZÖLDEK is, hogy a környezethasználati engedély bíróság általi felfüggesztésének a kormányhivatal szerezzen érvényt, és állítsa le a gyár működését. Bár abszurd módon az akkugyárban a termelés továbbra is zajlik, a legutóbbi, működés bővítésére vonatkozó kérelmének a közigazgatási hatóság már nem adott helyt! A megemelt kapacitás iránti kérelem függőben van, így egyelőre nem épülhet meg számos új kazán és akkumulátorcella-gyártósor sem és egyelőre az évente felhasználandó oldószerek mennyisége sem emelkedik 14 477 tonnáról 22 ezer tonnára. Persze az lenne a fontos, hogy ez így is maradjon.

A dolgozóit és a környezetét is mérgező bátonyterenyei akkumulátorbontó üzem működését is a Párbeszéd – ZÖLDEK tiltakozásának hatására függesztették fel. Az óriási árbevételű gödi Samsung SDI ellen módszeresen küzdő helyi civilek munkáját pedig több ellenzéki párt igyekezett segíteni. Van értelme tehát kiállni az egészséges környezethez való jogunkért, és mi a Párbeszéd – ZÖLDEK részéről folytatni fogjuk ezt a küzdelmet. Magyarországra nem kell több akkugyár, és a meglévők is csak a környezetvédelmi szabályok maradéktalan betartásával működhetnének. Mivel az Orbán-kormány csak a távolkeleti óriáscégek érdekeit képviseli és fikarcnyit sem törődik a lakosság és a környezet védelmével, nekünk kell kiállnunk a környezetünk és saját magunk érdekében.

Kiemelt kép forrása: atlatszo.hu

Kövess minket: