Tordai Bence: Minden jóakaratú ember békepárti

2024.05.14.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője parlamenti felszólalásában arra kérte a kormányt, hogy a béke nevében vigyék magukkal „orosz barátaikat” is a svájci békekonferenciára.

A napirend előtti felszólalás teljes szövege alább olvasható.

Tisztelt Országgyűlés, kedves Polgártársak!

Mielőtt teljesen elszabadul a fideszes propaganda őrülete a kampányhajrában, tisztázzunk valamit az Ukrajna ellen indított orosz háború kapcsán!

Minden jóakaratú ember békepárti. A magyar társadalom túlnyomó többsége békepárti. Az ellenzék egésze békepárti.

Még egyszer, lassan elmondom, hogy a fideszesek is értsék: mi, magyar ellenzékiek azt akarjuk, hogy béke legyen.

Mi azt akarjuk, hogy Putyin hadserege kitakarodjon Ukrajnából, azt akarjuk, hogy Putyin leállítsa a szomszédos állam és lakóinak pusztítását.

A Fidesz-kormány ellenben az orosz invázió kezdete óta csak az Ukrajna védekezését segítő EU-t és NATO-t szapulja, és egy pillanatra sem bújik ki Vlagyimir Putyin hátsó feléből.

Támogatja Putyint szóval, tettel – például azzal, hogy a háborúról orosz propagandát terjeszt.

Orbán támogatja Putyint a szankciós intézkedések folyamatos gáncsolásával és az orosz érdekek képviseletével az EU-ban.

Orbán támogatja Putyint azzal, hogy Európában egyedüliként meg sem kísérel leválni az orosz energiáról, így a magyar adófizetők ezermilliárdjaival szponzorálja a népirtást, civil célpontok terrorbombázását, a bucsaihoz hasonló háborús bűntetteket, gyerekek ezreinek elrablását, katonai célokra alkalmazott tömeges nemi erőszakot.

A magyar kormány úgy békepárti, mint ahogy a galamblelkű Bayer Zsolt békemenetei békemenetek.

A pszichológia projekciónak nevezi azt, amikor másokban látjuk meg mindazt a rosszat, amit mi magunk teszünk.

Így tett Orbán Viktor, amikor április 25-én a háború kérdéséről és a liberálisokról beszélt.

Idézem: “Először is átfogalmazzák, hogy mi a normális. George Orwell ezt már látta, ezt írta: „a háború: béke; a szabadság: szolgaság; a tudatlanság: erő.”

A nagyszerű George Orwell forgott a sírjában, mert éppen az Orbán Viktor-félék politikája az, amivel szemben ő életével és művével állást foglalt. Ha valamit Orwell nem akarna, az éppen az, hogy Orbánhoz hasonló figurák a szájukra vegyék a nevét. Orbán idézzen vele egyívású figurákat, Gömböst, Rákosit, Trumpot vagy Mekk Eleket, de ne George Orwellt és más antifasiszta írókat.

Az orwelli idézet egyébként nagyon is helytálló, csak éppen Orbán Viktorra és az ő politikájára. A kormány alternatív valóságában van az, hogy a BÉKE: HÁBORÚ. A Fidesz igyekszik most másodjára egy választási kampányt azzal megnyerni, hogy a kihívóit aljas, hazug módon háború-pártinak állítja be, miközben békéről papol, de minden tettével a tömeggyilkos agresszort támogatja.

Tegyük világossá a szuverenitás-fetisiszta kormány részére, hogy a béketárgyalás és a béke igenis a leginkább kívánatos cél, amennyiben ez a béke a szuverenitását: saját népét, területét védő Ukrajna számára megfelelő.

Igazságos béke kell, mert a történelemből megtanultuk, hogy az elvtelen engedményekkel csak az agresszor étvágyát növeljük. Az egész 1945 utáni világrend arra épül, hogy nem lehet erőszakkal átrajzolni az országhatárokat. Ha Oroszország ezt most mégis megteheti, a teljes világrendünk alapjait ássa alá.

A Fideszen belül is vannak, akik látják ezt. Németh Zsolt, a Fidesz egykori vezető külpolitikusa néhány napja ezt mondta:

“Bármit mondjanak is Vlagyimir Putyin elnök nagyra becsült propagandistái, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) nem oroszellenes szervezet, nem tervezi és soha nem is tervezte megtámadni Oroszországot, viszont képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. Oroszország azért nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, mert NATO-tagok vagyunk…..Az elmúlt 25 évről annyit, hogy ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi.”

Tisztelt kormánypárti kollégák! Hallgassanak oda Németh Zsoltra, most pedig figyeljenek rám: június 15-16-án nemzetközi tárgyalás lesz a svájci Burgenstockban az ukrajnai háború lezárásáról, ahol 160 ország vesz majd részt.

A béke nevében, a béke érdekében kérem, hogy a magyar kormány vegyen részt a békekonferencián, és vigyék magukkal orosz barátaikat is. Orbán úr vigye el Putyint, Szijjártó úr vigye el Lavrov külügyminisztert a svájci béketárgyalásra, ha valóban a béke ügyét akarják szolgálni!

A felszólalás itt visszanézhető.

Kövess minket: