Drágább lesz és tovább csúszik a Paks II. beruházás, miközben Magyarországnak valódi energetikai és pénzügyi függetlenségre van szüksége

2024.05.08.

A Párbeszéd – ZÖLDEK Magyarország valódi energetikai és pénzügyi függetlensége mellett áll ki, amelyet a zöld átállás tud Magyarországon megvalósítani – mondta Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján a Paks II. beruházás és a kínai elnök Magyarországi látogatása kapcsán.

A Párbeszéd – ZÖLDEK politikusa felidézte, hogy Orbán Viktor 2014-ben Moszkvában a Paks II. beruházás bejelentésekor többek között azt állította, hogy csak az oroszokkal és orosz technológiával lehetséges a bővítés, és 2023-ra beüzemelésre kerül a bővítés első blokkja. Szabó Rebeka szerint most már pontosan tudjuk, hogy ezek teljesen valótlan kijelentések voltak, mert időközben kiderült, hogy az orosz technológia számos szempontból nem felel meg az Európai Uniós szabályozásoknak, az utóbbi napokban pedig az is világossá vált, hogy a bővítés áraként 2014-ben kalkulált 12,5 milliárd euró sem fix, hiszen a bővítésért felelős projektcég vezetője a napokban arról beszélt a sajtónak, hogy jó eséllyel drágulhat a projekt.

A zöldpolitikus arra hívta fel a figyelmet, hogy ennél fogva a magyar adófizetők jóval többet fognak majd fizetni az új atomerőmű blokkért. Szerinte azóta a Fidesz is belátta, hogy a még drágább atomerőmű megtérülése kockázatos, emiatt több nemzettől próbáltak az építéshez segítséget kérni a háttérben. Azzal, hogy Orbán Viktor leállította az orosz technológia lecserélésére irányuló törekvéseket, beigazolódott az, hogy a Paks II. projekt nem Magyarország energiaellátásáról szól, hanem egy olyan politikai projekt, amely Magyarországot Putyin Oroszországához próbálja kötni – vélekedett Szabó Rebeka.

A Párbeszéd – ZÖLDEK világosan elmondta a képviselő szerint, hogy a magyar energiapolitikát nem egy újabb paksi bővítésre kell építeni, hanem a meglévő zöldenergia-kapacitás teljes kihasználására. Szerinte azért próbál az Orbán kormány minden áron egy új atomerőműblokkot megépíteni, mert az akkumulátorgyárak óriási mennyiségű elektromos áramot fognak igényelni, amit máshonnan egyelőre nem tudnak előteremteni.

A sajtótájékoztató második felében a képviselő a kínai elnök magyarországi látogatásáról beszélt. A Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke szerint megengedhetetlen, hogy a magyar miniszterelnök szemmel láthatólag azért akar ennyi kínai projektet Magyarországra hozni, mert az unióból már nem kap az ország elég pénzt, és nem tudja teljesíteni az előírásokat. A kínai pénzek esetében nincsenek például a közbeszerzések tisztaságára vagy korrupciómentességre vonatkozó előírások, ugyanakkor „csak kőkemény gazdasági és pénzügyi feltételekkel lehet Kínától kölcsönöket felvenni” amivel már számos más ország pórul járt Szabó Rebeka szerint, mert könnyen egy kínai adósságcsapdába kerülhetnek. Ez lehet a kockázat a Budapest-Belgrád vasútvonal esetében is, amelyet Kína hitelből előfinanszírozott, majd ezt a hitelt kell nagyon szigorú feltételekkel törleszteni – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Szabó Rebeka hangsúlyozta, hogy nem lehet úgy üzletelni Kínával, hogy közben hallgatunk a nagyon durva emberjogi jogsértésekről, amelyek Kínában folynak, mert szerinte: „Kína egy diktatúra, Kínában súlyosan megsértik az emberi jogokat.” A Párbeszéd – ZÖLDEK Magyarország valódi energetikai és pénzügyi függetlensége mellett áll ki, amelyet a zöld átállás tud Magyarországon megvalósítani – jelentette ki a zöldpárt társelnöke.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: