SZJA 1%-ot a szakszervezeteknek! – Tordai Bence törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek

2024.05.02.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője Facebook-bejegyzést tett közzé arról, hogy a szakszervezetek javára is fel lehessen ajánlani az szja 1%-át.

A bejegyzés alább olvasható.

A munka ünnepén érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen állapotban van Magyarországon a munkavállalói érdekképviselet. Az aktív korú emberek idejük jelentős részét munkával töltik – sőt: egyre gyakrabban a nyugdíjasok és diákok is erre kényszerülnek –, ráadásul a kormány állítása szerint egy munkaalapú társadalomban élünk; ehhez képest a hatalom a dolgozói érdekek képviseletét szisztematikusan háttérbe szorítja, az erre hivatott szakszervezeteket kivérezteti és a minimális állami forrást is „kézből etetéssel” osztja szét, a rájuk vonatkozó jogszabályokat pedig folyamatosan szigorítja.

Erős és anyagilag is független szakszervezetek nélkül pedig sokkal kevesebb az esély a tisztes munkára: méltó bérekre, megfelelő munkakörülményekre, biztonságos munkahelyekre.

Ezért május 1. alkalmából ismét benyújtom az Országgyűlésnek A személyi jövedelemadó egy százalékának a szakszervezetek részére történő felajánlása érdekében az 1996. évi CXXVI. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslatunkat. Ennek célja, hogy a civil szervezetekhez és az egyházakhoz hasonlóan a szakszervezetek javára is fel lehessen ajánlani az szja 1%-át, vagyis az adófizetők 2 x 1% helyett 3 x 1%-ról rendelkezhessenek.

1%-ot a szakszervezeteknek is!

Kövess minket: