Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása: A Párbeszéd – ZÖLDEK a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordul

2024.05.10.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása komoly biztonságpolitikai és nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordul, és kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását – jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK ügyvezető társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Szabó Tímea arról számolt be, hogy amikor egy tibeti zászlót lógatott ki a Képviselői Irodaházban az irodájából, akkor a hivatal közölte, hogy azonnal értesítették Kövér Lászlót és a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Szabó Tímea szerint ez komoly kérdéseket vet fel, mert szerinte a tibeti zászló felmutatása nem ütközik báncselekménybe, és nem is tiltott önkényuralmi jelkép.

Szintén erősen problémás az országgyűlési képviselő szerint az is, hogy a kínai kormány megbízásából piros sapkás emberek vegzáltak egy országgyűlési képviselőt, Tompos Mártont, amikor egy uniós zászlót akart kitűzni Budapest egyik hídjára. A piros sapkás embereket saját bevallásuk szerint a kínai követség bízta meg, amely pedig a kínai államot képviseli – hívta fel a figyelmet Szabó Tímea.

A zöldpolitikus szerint ha megfordítjuk az esetet, például elképzeljük azt, hogy ha az amerikai elnök látogatna Magyarországra és kék sapkás turisták vegzálnák a magyar állampolgárokat, akkor a képviselő szerint azonnal nemzetbiztonsági kérdések merülnének fel a kormány részéről. Szabó Tímea szerint sem nyugati országok, sem keleti diktatúrák révén nem megengedhető, hogy magyar állampolgárokat vegzáljanak.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért arra kéri a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy vizsgálja ki, hogyan fordulhat elő az, hogy keleti diktátorok látogatásánál már sokadszorra éri atrocitás a magyar állampolgárokat Magyarországon.

Szabó Tímea a kínai beruházások kapcsán újra elmondta, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK a határozottan tiltakozik a mérgező akkumulátorgyárak idetelepítése ellen. Szerinte a magyar állampolgárokat érő atrocitások és Orbán Viktor kínai külpolitikája nem méltó egy 21. századi, európai országhoz.

„Tiltakozunk az ellen, hogy Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párttal karöltve Magyarországból egy kínai ökogyarmatot hozzon létre. Nekünk sokkal értékesebb ennél a gyermekeink jövője” – zárta sajtótájékoztatóját a képviselő.

Kövess minket: