Szabó Rebeka: Vitézy Dávid hagyja békén a magyar termőföldeket!

2024.05.28.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke Facebook-bejegyzést tett közzé arról, hogy Vitézy sajtótájékoztatóján azt javasolta Lázár Jánosnak, hogy zöldmezős beruházásként hozzon létre új városnegyedeket, és szerinte Debrecen külterületénél „nincs ideálisabb hely” a mini-Dubaj néven elhíresült, arab befektetők által építeni kívánt felhőkarcolóknak.

A bejegyzés alább olvasható.

Azt szögezzük le, hogy Budapest nem kér a mini-Dubajból. Ez lett a Karácsony Gergely főpolgármester által lebonyolított lakógyűlés eredménye is. A Rákosrendező Budapest aranytartaléka, vasbeton luxus-felhőkarcolók helyet ott parkot és emberléptékű, megfizethető lakásokat kell létrehozni, amelyek a klímaválság okozta kihívásoknak is megfelelnek.

De az még Lázár új építési törvényében is benne van, hogy a zöldmezős építési beruházásokat lehetőség szerint kerülni kell! (Más kérdés, hogy pl. az akkugyárak esetében ezt a kormány sem tartja be.) Mi a Párbeszéd – ZÖLDEK részéről is azt gondoljuk, hogy a Debrecen környéki jó minőségű szántóföldek élelmiszer-termelésre valók, a táj vízháztartása szempontjából is óriási hiba lenne ott további területeket lebetonozni! Ezért felszólítjuk Vitézy Dávidot: ne javasoljon senkinek zöldmezős építkezéseket, ne ötleteljen arról, hogy a magyar vidéken mezőgazdasági vagy természetközeli területek kerüljenek beépítésre!

Ez lesz abból, amikor valaki a vasúti menetrendek szakértőjeként tör városvezetői babérokra: képtelen átlátni a tágabb fenntarthatósági összefüggéseket, és a Budapesten felmerülő problémás helyzeteket azok hasraütésszerű vidékre tolásával kívánja megoldani… (Bár szerintem nincs szükség az országban sehol mini-Dubajra, egy esetleges alternatív helyszínt semmi esetre sem szabad zöldmezősen elképzelni.)

Ez a Vitézy-féle „mindegy, hogy az országban hol okoz problémát, csak ne itt legyen” megközelítés teljes zsákutca, és világosan megmutatja, mi a különbség a fővárost a teljes ország szerves részeként érző és felelősséggel vezető zöld főpolgármester, vagyis Karácsony Gergely, és egy nagy hirtelen összeszedett, sokszáz milliárdba kerülő, részben a valóságtól elrugaszkodott ötlethalmazzal kampányoló közlekedési szakértő között.

Kövess minket: