A fényért futunk – a Párbeszéd – ZÖLDEK csapata lefutja az Ultrabalatont

2023.04.16.

A Fényhozók Alapítvány napelemes rendszerek telepítésével küzd az energiaszegénység ellen. A Párbeszéd – ZÖLDEK csapata adománygyűjtésbe kezdett, hogy minél több családhoz eljusson a fény.

Magyarországon több százezren élnek energiaszegénységben, azaz nem, vagy csak korlátozottan jutnak hozzá a mindennapi élethez elengedhetetlen mennyiségű energiához. Az energiaszegénységnek számos formája van, a nem megfelelő tüzelőanyagokkal való fűtéstől kezdve a feltöltőkártyás áram- vagy gázórákig – közös ezekben, hogy embereknek anyagi okokból korlátozott a hozzáférése a különböző energiaforrásokhoz.

A jelenlegi inflációs helyzetben, amikor a kormány csökkentette a rezsicsökkentést, egekben a tüzifa ára, és nem érhető el a fixált árú PB-gázpalack, az energiaszegénység egyre több embertársunkat fenyegeti. Mindeközben pedig biztosítani kell, hogy a környezetileg és stratégiailag is fenntarthatatlan fosszilis energiahordozókat felválthassák a megújuló energiaforrások.

A Fényhozók Alapítványt baksi roma aktivisták hozták létre, és maguk alakították ki azokat a támogatási formákat, amelyek segítségével családoknak tudnak napelemes rendszereket kiépíteni, ezzel küzdve az energiaszegénység ellen. 2017-től 12 családnál építették ki a fenntartható, megújuló energiahasználati lehetőségét, ezzel biztosítva, hogy minél kevesebb embernek kelljen energiaszegénységben élnie a faluban.

A Párbeszéd – ZÖLDEK csapata, köztük Tordai Bence, a párt társelnöke 211 kilométert fog megtenni az Ultrabalatonon. Célunk, hogy összegyűjtsünk 2 millió forintot a Fényhozók Alapítványnak, hogy a legszegényebb településeken is minden család fel tudja kapcsolni a villanyt.

Segíts te is az energiaszegénység elleni küzdelemben, támogasd a Fényhozókat!

Kövess minket: