Az Orbán-kormány súlyosan veszélyezteti a hazai vízellátás biztonságát!

2023.09.29.

Az Orbán-kormány súlyosan veszélyezteti Magyarország ivóvízkészletét az akkumulátorgyárakkal – jelentette ki Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Szabó Tímea arról beszélt: Magyarország vízkészleteink 95 százaléka egyszerűen átfolyik az országon. Az ország belső megújuló vízkészlete – melynek legfőbb utánpótlását a csapadék jelenti – a második legalacsonyabb az egész Európai Unióban.

Hazánk éves vízmérlege tartósan negatív, évek óta több víz folyik ki az országból, mint amennyi befolyik – fogalmazott, egy 2019-es nemzeti vízstratégiai jelentésre hivatkozva, amely szerint 112 köbkilométer víz érkezik Magyarországra, és ennél öt-hét köbkilométerrel több távozik az országból. Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak semmiféle vízmegtartó képessége nincsen.

Szabó Tímea értékelése szerint az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben semmit nem tett annak érdekében, hogy a Magyarországra érkező nagy mennyiségű víz egy részét megtartsa. Nem építettek víztározókat, nem alakították át a vízgazdálkodást, hiányoznak az országból az úgynevezett gravitációs tározók, a víztakarékos öntözési technológiák és öntözőrendszerek és a vízügyi szakemberek, akik elmenekültek a szétvert és átpolitizált belügyi tárca alá kényszerített korábbi vízügyi szervezetekből – sorolta. Orbán Viktor és az egész kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy Magyarország vízellátása biztonságban van. Ez az akkumulátorgyárak nélkül sincs így, az akkumulátorgyárakkal pedig még jobban veszélyeztetik az ország ivóvízellátását.

A Párbeszéd – ZÖLDEK továbbra is mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza az akkumulátorgyárak telepítését az országba. A párt azonnali választ vár Orbán Viktortól hétfői, a parlamentben elhangzott, Magyarország vízbiztonságára vonatkozó kijelentései miatt, valamint arra, hogy mikor tervez a kormány egy olyan vízmegtartó gazdálkodást bevezetni, amely biztosítja a jövő generációk számára az ivóvizet és a mezőgazdasági ellátást – mondta Szabó Tímea.


(forrás: MTI)

Kövess minket: