Dr. Jávor Benedek: a kormány titkolózik a paksi bővítés biztosítási szerződéseivel kapcsolatban

2023.10.01.

A Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője szerint a kormány titkolózik a paksi atomerőmű bővítésének biztosítási szerződéseivel kapcsolatban.

Dr. Jávor Benedek szombaton a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, a paksi bővítés egyik kulcskérdése, hogy a projekt megfelelően van-e biztosítva. Ez azért fontos, hogy a nem várt események pénzügyi következményei ne a magyar adófizetőket terheljék – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus aggasztónak nevezte, hogy a magyar és orosz fél közötti idei szerződésmódosításban a magyar fél lemondott hozzájárulási jogáról a Roszatom által megkötött szerződéseket illetően, és szabad kezet adott a fővállalkozónak arra, hogy hogyan garantálja a pénzügyi biztosítékokat csúszás vagy baleset esetére.

Jávor Benedek szerint problémás az is, hogy a projekt magyarországi biztosításaira egy alkuszi közbeszerzést írtak ki, amelyet egyetlen indulóként egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég nyert el. Az eredeti közbeszerzésben megszabott határidőket többször módosították, és továbbra sem lehet tudni, hogy a cég teljesítette-e a közbeszerzési elvárásokat, megkötötték-e a megfelelő biztosításokat – mondta.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy megtudja, az alkuszcég teljesítette-e szerződéses kötelezettségeit, megkötötte-e a szükséges szerződéseket, melyek ezek a szerződések és milyen feltételekkel kötötték meg – fűzte hozzá. Azt is megkérdezték – folytatta -, hogy mi indokolta szabad kezet adni a Roszatomnak a biztosítások megkötésében. Jávor Benedek azt mondta, hogy a kormány az összes kérdésre cinikus, egymondatos választ adott, miszerint a paksi projekt valamennyi szükséges szerződéssel rendelkezik. Egyáltalán nem válaszoltak arra, hogy teljesültek-e az alkuszi szerződés feltételei, Mészáros Lőrinc cége teljesítette-e – akár a határidőn túl – kötelezettségeit. Nem közölték, hogy mely szerződéseket kötötték meg, ezekben közreműködött-e az ezért pénzt felvevő alkuszcég, vagy ezeket a paksi projektcég kötötte meg Mészáros Lőrinc közreműködése nélkül.

Azt mondta, semmilyen választ nem kaptak arra a kérdésre, hogy mi indokolta a paksi szerződés módosítását, miért kellett szabad kezet adni a Roszatomnak a biztosítási szerződések tekintetében.

Ez a cinizmus mindent elárul arról, hogy mit gondol a kormány a paksi bővítésről” – jelentette ki. Úgy fogalmazott, hogy egy kert végi sufni felhúzásához hasonlatos átláthatósággal és komolysággal menedzselik a projektet”, amelyről most már elemi információkat sem tudhat meg a nyilvánosság.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány kibújjon válaszadási kötelezettsége alól, ezért a párt újra fel fogja tenni azokat a kérdéseket, amelyekre a nyilvánosság okkal választ vár – hangoztatta.

(MTI)

Kövess minket: