Párbeszéd – ZÖLDEK: Tiltakozunk a környezet- és egészségkárosító akkugyarmatosítás ellen!

2023.10.26.

Demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Párbeszéd – ZÖLDEK a Marriott Hotel előtt a III. HUNGARY BATTERY DAY kapcsán.

Tordai Bence társelnök felvezetőjében elmondta: amíg a hotelben a nagytőke képviselői és az őket kiszolgáló fideszes politikusok beszélik meg, miért jó Magyarországnak a rengeteg akkumulátorgyár, addig a szálló előtt (is) fontos felhívni a figyelmet a súlyosan környezet- és egészségkárosító folyamatra. Kiemelte: Magyarországnak már rég egy zöld, fenntartható gazdaságpolitikára kellett volna átállnia, de ezzel ellentétes tendenciát látunk.

Tordai Bence mellett felszólalt Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd – ZÖLDEK elnökségi tagja, az I. kerület polgármestere, Gariscsák Erzsébet vegyészmérnök, fóti akkumulátorgyár-ellenes aktivista és Hlavács Judit korábbi gödi önkormányzati képviselő, civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista.

Hlavács Judit a gödi akkumulátorgyár példáján mutatta be, hogyan kerülte meg a lakosságot a fideszes önkormányzat az akkumulátorgyár létesítésének bejelentésénél és tervezésénél. Mint megjegyezte: „Amikor egy kormányzat a saját anyagi haszna érdekében kiárusítja egy külföldi cégnek a természeti erőforrásainkat, kiszolgáltatja a lakosokat és az egészségünket azért, hogy ebből neki személyes anyagi haszna származzon, az a hazaárulás minősített esete.”

Váradiné Naszályi Márta jogi oldalról közelítette meg a kérdést: „Amikor kiemelt kormányberuházásokról beszélünk, amelyeknek fontos jogszabályokat nem kell betartaniuk, akkor azt mondjuk ki, hogy a természeti erőforrásainkat kiárusíthatjuk, hogy a magyar emberek életminősége és egészsége nem fontos, valamint azt, hogy a magyar környezet és a magyar érdekek bármikor eladhatók.”

Gariscsák Erzsébet, aki hosszú ideig dolgozott a vegyiparban és az autóiparban is, adatokkal támasztotta alá az előtte elhangzottakat. Úgy összegzett, hogy a számok alapján kijelenthető: „Nem alkalmasak a természeti erőforrásaink ahhoz, hogy az akkumulátorgyártás itt valósuljon meg”.

Szabó Rebeka arról beszélt, hogy az Orbán-kormány tagjai hogyan sodorják veszélybe az országot és a természeti kincseinket az akkumulátorgyártással: „Elsősorban abba kell hagyni a túlfogyasztást és természetpusztítást. Pontosan ez ellen irányul az a mértéktelen akkumulátorgyártás, amit a helyi emberek akarata ellenére az Orbán-kormány ráerőltet Magyarországra” – húzta alá.

Kövess minket: