Még szinte el sem indult, már becsődölt az új hulladékgazdálkodási rendszer, a Párbeszéd – ZÖLDEK halasztást kér az EU-tól

2023.11.09.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője közleményt adott ki arról, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK ragaszkodik a hulladékgazdálkodálkodási fiaskót kivizsgáló eseti bizottság felállításához!

Az elmúlt 10 évben létrehozott hulladékgazdálkodási káoszhelyzet megoldására a kormány nyár óta koncessziós rendszerben a MOL-t jogosította fel a hulladékgazdálkodási feladatok alapvető megszervezésére. A rendszer azonban szinte még el sem indult, már működésképtelennek látszik. A visszagyűjtési arányok még a korábbiaknál is rosszabbak, a fizetendő díjak sok helyütt a sokszorosukra nőnek, és az iparági szereplők is folyamatosan tiltakoznak az elhibázott szabályozás miatt. Az új rendszer alkalmatlanságát támasztja alá, hogy – miután az Európai Bizottság nyári jelentése már előrevetítette, hogy Magyarország képtelen lesz az EU-s előírások határidőre való betartására – a Szabad Európa értesülései szerint az Energiaügyi Minisztériumban most készül a halasztási kérelem (ún. derogáció) az Európai Unió felé az uniós visszagyűjtési és újrahasznosítási célszámok teljesítésére. A lap forrása szerint „2030-ra sem fogjuk elérni a 2025-ös célokat”.

A kormány több mint 10 éves hulladékgazdálkodási ámokfutásának megvan az eredménye: a hazai visszagyűjtési mutatók 2010 óta nem hogy nem javultak, de jelentősen romlottak, Magyarország a regionális középmezőnyből a sereghajtók közé csúszott vissza, az új koncessziós rendszer pedig még ehhez a sötét helyzethez képest is zuhanást hozott. A Szabad Európa beszámolója szerint a helyzet romlásáról egy konferencián beszámoló adóhivatali alezredes ma már nem főosztályvezető-helyettes a NAV-nál. A kormány szokásához híven nem a problémát oldja meg, hanem a hír hozóját tünteti el.

A Párbeszéd – ZÖLDEK mindezek miatt eseti bizottság felállítására nyújtott be javaslatot az Országgyűlésben, a katasztrófahelyzet felmérésére és a lehetséges kiutak megtalálására a szakmai szereplők bevonásával. A derogációs kérelemről szóló információk csak alátámasztják: azonnali cselekvésre van szükség, a kormány minden mozdulatával csak tovább rontja a helyzetet. A zöldek ezért ragaszkodnak az eseti bizottság létrehozatalához, ahogy azt képviselőnk, Berki Sándor ma a parlamentben is elmondta a hulladéktörvény újabb, sokadik módosításának vitájában.

Rogán Antal ügyeskezű iparos, amikor gyűlöletkampányok megkomponálásáról, vagy az igazságot kimondó tisztviselők eltávolításáról van szó, de amikor valódi kormányzásra lenne szükség, komplex rendszereket kéne működtetni, a kormány látványosan alkalmatlannak bizonyul, romok és káosz marad a keze nyomán.


Budapest, 2023. november 8.

Dr. Jávor Benedek, 
a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

Kövess minket: