Nemet mondunk a gödi akkumulátorgyár engedélyére!

2023.12.14.

A gödi Samsung-akkumulátorgyár december elején 10 évre, 2033-ig megkapta a környezetvédelmi engedélyt. Az engedély áttanulmányozása után a Párbeszéd – ZÖLDEK fenntartja korábbi álláspontját: az üzem engedélye jogsértő, nem felel meg az elemi előírásoknak, továbbá elfogadhatatlan környezeti károknak és kockázatoknak teszi ki a gödieket!

Dr. Jávor Benedek Facebook-bejegyzésében figyelmeztetett: maga az engedély is kimondja, hogy az üzem zajszennyezése meghaladja a határértékeket, és ezen két berendezés éjszakai működtetésének az engedélybe foglalt tilalma sem segít. Elfogadhatatlan az is, hogy a megfelelő mérőkúthálózat kialakítása előtt működési engedélyt kapott a Samsung, amely 2018 óta jogsértően, megfelelő engedélyek nélkül működik.

Külön kockázatot hordoz, hogy az üzem úgy működhet, hogy az ott képződő hulladékok sorsa tisztázatlan, ellentmondások feszülnek a Samsung és a hulladékokat kezelő, Tiborcz-közeli cég, az Éltex Kft. adatszolgáltatásai között.

Ilyen körülmények között a gyár engedélyezése a jogsértő, a szabályokat semmibe vevő, a lakosságot veszélyeztető működést teszi lehetővé, és erre bátorítja a többi akkugyárat is!

A Párbeszéd – ZÖLDEK követeli az engedély visszavonását és kiadásának elhalasztását, amíg valamennyi említett problémára világos és jogszerű megoldás nem születik!

Elég volt a törvényeinket és környezetbiztonságunkat semmibe vevő akkumulátorgyárakból!

Kövess minket: