Továbbra is működik éjjel a gödi Samsung-gyár, pedig haladéktalanul le kéne állítani!

2023.12.05.

Szabó Rebeka Facebook-bejegyzésben hívta fel arra a figyelmet, hogy a Samsung-gyár még mindig üzemel éjjel is.

Ha nem lenne annyira tragikus, akár az idei év vicce is lehetne, amit a kormány a magyarországi akkumulátorgyárakról állít, hogy „az európainál szigorúbb” környezetvédelmi előírások alapján működnek – írja Szabó Rebeka egy Facebook-posztban. Nemrég épp a jelenlegi legnagyobbról – és egyben Magyarország egyik legnagyobb gyáráról – derült ki: úgy kapott működési engedélyt a gödiek életét megkeserítő hatalmas ipari üzem, hogy ehhez nem kellett környezethasználati engedélyt kérnie, mert a kormány környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó bábszínháza, vagyis az illetékes kormányhivatal szerint a tevékenységének „nincs jelentős környezeti hatása”.

Ezek szerint tehát jelentéktelen okból függesztették fel mégis a gyár két jelentős zajforrásának éjszakai működését a napokban – ez a botrányos ügy egyik új tanulsága. A másik, hogy miközben telekürtölték az egész sajtót azzal, a kormány (a gyár hétszeri bővítése, folyamatos lakossági panaszok és határérték-túllépések, végtelen mennyiségű civil jogvédő munka és körülbelül ezer sajtómegjelenés után) nagylelkűen „bezáratta” éjszakára a gyárat, ismét a civileknek – a Göd-ÉRT Egyesületnek – kellett bizonyítaniuk, hogy ebből egy szó sem igaz: miközben a két említett zajforrás leáll, nyolcvan (!) másik zavartalanul működhet, így a gyár éjszakánként ugyanolyan hangos, mint eddig.

Az eset ismételten rávilágít arra, amit a Párbeszéd – ZÖLDEK hónapok óta következetesen állít: Magyarországon nem adottak az eleve nem különösebben szabálykövető ázsiai akkumulátorgyárak hatósági engedélyezésének és ellenőrzésének feltételei. Ezért a kiadott engedélyek, illetve a hatósági rendszer átvilágításáig, a rendszer nélkülözhetetlen fontosságú átszervezéséig újabb gyárak engedélyezését és a meglévők működését azonnal le kell állítani. Ennek híján bármilyen újabb üzemi baleset vagy egészségkárosodás esetén (és számtalan ilyen történt az elmúlt hónapokban ezekben az üzemekben) a kormány viseli a teljes felelősséget.

Kövess minket: