Dr. Jávor Benedek: A Párbeszéd – ZÖLDEK tiltakozik a nyilvánosság teljes kizárásával Sóskútra tervezett akkumulátorbontó terve ellen

2024.01.19.

A hírek szerint a korábban Alsózsolcán intenzív lakossági ellenállásba ütközött akkumulátorbontó üzemet a rejtélyes szlovén Andrada-csoport a Budapest szomszédságában lévő Sóskúton tervezi megvalósítani!

Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet: A tervek szerint egy hónap múlva, már februárban induló üzemről sem a település lakossága, sem az önkormányzat nem értesült korábban, annak előkészítése titokban zajlott.

Elfogadhatatlannak tartjuk az akkumulátoripari beruházásokat a helyi polgárok teljes kizárásával erőltető kormányzati politikát és gyakorlatot! A helyi lakosoknak jogában áll időben értesülni a településükre tervezett ipari beruházásokról, és a magyar és uniós jog szerint be kell vonni őket a döntésekbe! A kormánytól természetesen semmi sem áll távolabb, mint fontos kérdésekben ténylegesen megkérdezni az embereket, a fejük fölött gátlástalanul szolgálják ki az ipari cégek érdekeit!

A lakosság tájékoztatása érdekében ezért kikértem a hatóságtól a Sóskútra kiadott valamennyi akkumulátor feldolgozással kapcsolatos engedélykérelmet vagy más eljárási dokumentumot.

Kövess minket: