Igazságügyi Minisztérium: veszélyes, ha a nyilvánosság megtudhatja, miért adott kegyelmet K. Endrének az államfő

2024.02.28.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint a kegyelmi ügyek külső befolyástól mentes elbírálását a K. Endrére vonatkozó minisztériumi előterjesztés megismerése veszélyeztetné, nem pedig Balog Zoltán vagy más fideszesek átláthatatlan, színfalak mögötti, titkos kavarása. Ez derül ki az Igazságügyi Minisztériumtól kapott válaszból!

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője a K. Endrének adott kegyelemmel kapcsolatos kérdésre adott igazságügyi minisztériumi válaszról Facebook-posztot tett közzé, amelynek további része alább olvasható:

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint viszont épp az a kéz kezet mos, uram-bátyám, korrupt világ, amelyet Orbán Viktor üzemeltet az, ami garantálja, hogy az államfő egyik kiemelt hatáskörének gyakorlása, a kegyelmi döntések meghozatala is átláthatatlanul, kapcsolati alapon működjön, és az részesüljön benne, aki megfelelő támogatókkal rendelkezik a Fideszben! Az Igazságügyi Minisztérium pedig ehhez a nepper-világhoz asszisztál!

Novák Katalin kegyelmi botrányát a Fidesz igyekszik minél gyorsabban a szőnyeg alá söpörni. Pedig ennek kapcsán alapvető kérdésekre nem kaptunk még választ. Milyen megfontolások alapján, milyen indoklással kapott elnöki kegyelmet K. Endre? Ehhez segítene hozzá az Igazságügyi Minisztérium K. Endre ügyében küldött felterjesztésének megismerése. Támogatta-e a minisztérium a kegyelmi kérvényt? Ha igen, milyen indokokkal, ha nem, miért nem? Nemleges felterjesztés esetén milyen érveket bírált felül végül Novák Katalin Balog Zoltán személyes nyomására?

A tisztánlátás érdekében a minisztériumi felterjesztés anonimizált másolatát kértük ki az IM-től.

A válasz szerint a felterjesztés nyilvánosságra hozatala “az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi ügyekhez kapcsolódó hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.”

Tehát nem a fű alatt, egyházi és fideszes érdekek mentén, akár a minisztériumi szakmai állásponttal ellentétesen, titokban meghozott döntések veszélyesek, hanem az, ha a nyilvánosság megtudhatja, miért, milyen érvek figyelembevételével vagy figyelmen kívül hagyásával adott kegyelmet az államfő! A Párbeszéd – ZÖLDEK továbbra is ragaszkodik a kegyelmi döntések és indoklásuk, valamint a hozzájuk kapcsolódó minisztériumi felterjesztések teljes körű nyilvánosságához! Vessünk véget a Fidesz feudális, korrupt, haveri rendszerének!

Kövess minket: