Szennyez a gödi Samsung: A Párbeszéd – ZÖLDEK a civilek pontjainak végrehajtását követeli

2024.02.21.

A Párbeszéd – ZÖLDEK mindent megtesz azért, hogy érvényesüljenek a környezetszennyező és egészségre káros akkumulátorgyárak szabályozásával kapcsolatos civil követelések – jelentette be dr. Jávor Benedek, a zöld párt európai parlamenti listavezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A Göd-ÉRT Egyesület adatkéréssel fordult a kormányhoz, aminek nyomán megkapták az adatokat a gödi akkumulátorgyár szennyezésről. Most már hivatalosan is tudható, hogy a gödi Samsung-akkumulátorgyár az elmúlt években elképesztő mennyiségű légszennyezést bocsátott ki a város légterébe, az üzemen belül pedig a határértékeket akár tízszeresen, húszszorosan meghaladó szennyezést lehetett mérni – hívta fel a figyelmet Jávor Benedek.

A listavezető szerint a hatósági rendszer ahelyett, hogy azon dolgozna, hogy a lehető legszigorúbb előírásokat fogalmazza meg és tartassa be az akkugyárakkal, megpróbálja a nyilvánosságot elzárni és megfosztani azoktól az alapvető adatoktól, amelyek jelzik, milyen szennyezés köszönhető az akkuipari beruházásoknak. Ezután arról a friss hírről számolt be, hogy Sóskúton a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította az akkumulátorfeldolgozót, ami ellen már többször felszólaltak a helyiek. Mindebből szerinte azt lehet leszűrni, hogy az akkumulátoripar a magyar törvények alól tulajdonképpen mentesítve van – szemben azzal, amit Orbán Viktor mondott évértékelőjében.

Ez Jávor Benedek szerint elfogadhatatlan: „mi úgy gondoljuk, hogy ezek az üzemek csak akkor jöhetnek Magyarországra, ha minden előírást szigorúan betartatnak velük, bármilyen jogsértés, szabálysértés esetén pedig azonnal szigorú bírságokat kell kiszabni” – mondta. Ennek azonban szerinte nyoma sincsen, ezért bejelentette: a Párbeszéd – ZÖLDEK a Göd-ÉRT Egyesülettel összhangban az akkuipari beruházások által érintett települések szövetsége 17 pontjának azonnali végrehajtását követeli a magyar kormánytól. Ezek között szerepel például valamennyi előírás maradéktalan betartatása, megfelelő szankciók kiszabása szabálysértések esetére, az akkugyárak valamennyi környezeti hatásának pontos megbecsülése, egy környezeti stratégia kialakítása az akkuipar magyarországi helyzetére.

„Ez a 17 pont a garanciája annak, hogy az akkumulátoripar ne vonja ki magát a magyar és az európai szabályok alól; hogy a hatóságok és az állam betartassák az előírásokat, és az akkumulátoripari fejlesztések ne az emberek egészségét és a környezetet veszélyeztessék, hanem biztonságos módon üzemelhessenek” – hívta fel a figyelmet a Párbeszéd – ZÖLDEK listavezetője. Ha a kormány nem hajlandó ennek a 17 pontnak a végrehajtására, azzal szerinte azt kockáztatjuk, hogy Magyarország természeti környezetét, a magyar állampolgárok egészségét áldozzuk fel az akkumulátoripari fejlesztések oltárán. „Ez a távol-keleti akkumulátorgyárak érdeke, és talán Szijjártó Péternek és Orbán Viktornak is, de Magyarországnak biztosan nem” – mondta a zöldpolitikus.

Jávor Benedek zárásként hangsúlyozta: a Párbeszéd – ZÖLDEK mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezek a pontok megvalósuljanak az elkövetkezendő időszakban, és egyetlen olyan akkumulátoripari beruházás se működhessen Magyarországon, amely nem felel meg ezeknek az előírásoknak.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: