Dr. Jávor Benedek: Évek szállanak a paksi fák alatt – Már csak 2034-re tervezik Paks II. indulását

2024.03.13.

A Fidesz a kormány médiaistállójának egy kevésbé látható termékét, az egykor szebb napokat látott Világgazdaságot szemelte ki arra, hogy elkezdje csöpögtetni Paks II. újabb késésének hírét – írta Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-bejegyzésében.

A Facebook-poszt alább olvasható.

A vg.hu cikke szerint további csúszással csak 2033–34-re várható az új erőmű üzembe helyezése, amelynek eredeti céldátuma 2025–2026 volt, ezt módosították 2028-ra, majd 2030-ra, januárban pedig Lantos Csaba miniszter már 2032-es indulásról beszélt. Ez a dátum alig két hónap alatt újabb 1–2 évvel kitolódott, immár 2033–34-re. Csak úgy röpködnek itt az évek, egyfajta nemzeti tippverseny lett Paks II. indulási dátumának megsaccolása, és szemmel láthatólag minél régebb óta folyik a projekt, annál messzebb van a befejezése – de azért két hónap alatt két év csúszást összeszedni, az világrekord-gyanús mutatvány.

Ez Benny Hill Showt idéző kormányzati csetlés-botlás akár vicces is lehetne, ha nem Magyarország energiaellátásáról és energiabiztonságáról lenne szó. A kormány évtizedes nagyságrendben nem tudja belőni, hogy mikor kezdhet termelni az az erőmű, amelyik pedig szerintük a magyar energetika sarokköve. Ez a dilettantizmus, alkalmatlanság és energiapolitikai ámokfutás nagyon súlyos kockázat Magyarország számára.

Hogy az eredeti határidők teljességgel légből kapottak és tarthatatlanok, hogy a várható minimum 10 éves csúszás óriási költségnövekedéssel fog járni, hogy a Krím-félszigetet 2014-ben megszálló Oroszországra bízni egy ilyen stratégiai projektet súlyos kockázatokat hordoz, hogy ehelyett az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások elterjesztésére valamint a hálózat és a energiatároló kapacitások fejlesztésére kellett volna fordítani a forrásokat, ezt a Párbeszéd – ZÖLDEK már 2014–2015-ben elmondta.

Hogy szinte minden figyelmeztetésünk valóra vált, az egyáltalán nem tölt el örömmel vagy elégedettséggel. Épp azért mondtuk el ezeket csökönyösen, éveken keresztül, mert előre láttuk a kockázatokat, amiket a politikavezérelt fideszes őrület az energiapolitikában okozni fog, és szerettük volna megelőzni, mindannyiunk érdekében!

Hogy a kormány nem foglalkozott a valóság által azóta sokszorosan visszaigazolt félelmeinkkel és megoldási javaslatainkkal, az viszont Orbán Viktor felelőssége. Miatta futott zsákutcába a magyar energetika, és miatta nem lehet azóta se hátat fordítani a Paks II. bővítés döglött orosz medvéjének.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a kormány feladata nem a tippmixelgetés a paksi céldátumra, hanem egy kiszámítható, biztonságos energiastratégia kidolgozása és megvalósítása.

Mi már 2016-ban elkészítettük a „Zöld Magyarország – Energia Útitervet” az ország energiaellátásának biztosítására 2050-ig, és azóta is folyamatosan elmondjuk a szakmailag helyes és kívánatos lépéseket az energetikában. Az energia túl fontos ügy, hogy egy alkalmatlan kormány szélhámoskodjon vele!

Kövess minket: