Iváncsai elbocsátások: Teljes kudarc a kormány akkustratégiája – A Párbeszéd – ZÖLDEK Nagy Márton miniszterhez fordul

2024.05.15.

A Párbeszéd – ZÖLDEK írásbeli kérdéssel fordul Nagy Márton gazdasági miniszterhez a kormány elhibázott akkumulátorstratégiája miatt, és közös ülésre hívja össze az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságát és Gazdasági Bizottságát – jelentette be Szabó Rebeka, a zöldpárt társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Szabó Rebeka szerint az iváncsai SK On akkumulátorüzeméből most elbocsátott több mint 600 dolgozó újabb bizonyítéka annak, hogy nemcsak környezetileg, de gazdaságilag is totális kudarc az Orbán-kormány akkumulátorfejlesztése.

Emellett más jelei is vannak az akkumulátoripar gyengélkedésének a zöldpolitikus szerint: az elektromos autók vásárlása visszaesett, így kiderült, hogy csak az állami támogatások pörgették fel korábban ezt az iparágat. Ha nincs folyamatos támogatás, akkor nem vásárolnak annyi elektromos autót az emberek – hívta fel a figyelmet a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke.

Szabó Rebeka szerint most kiderült, hogy az akkumulátorbiznisz gazdaságilag nem éri meg, és a mostani elbocsátást további elbocsátási hullámok fogják követni.

A Párbeszéd – ZÖLDEK írásbeli kérdéssel fordul Nagy Márton miniszterhez, hogy kiderüljön, végre felülvizsgálja-e a kormány az akkumulátoripari stratégiáját, és tervezi-e felülvizsgálni azt a támogatási politikát, amelynek keretében Szabó Rebeka szerint már legalább 1000 milliárd forintnyi közpénzt öntöttek az akkumulátorgyárakba és az akkumulátorfeldolgozó üzemekbe, amelyek többnyire nem is magyar munkaerőt foglalkoztatnak, és még azt a munkaerőt is elbocsájtják, amelyet a vendégmunkások biztosítottak számukra.

A képviselő azt is a kormány hibájának tartja, hogy a hatóságok képtelenek garantálni az akkumulátorgyárak környékén élő magyar lakosság biztonságát, hiszen például a gödi Samsung-gyár érvényes környezethasználati engedély nélkül működik.

Szabó Rebeka szerint nyilvánvaló, hogy teljes kudarc az Orbán-kormány akkumulátorstratégiája, mert az akkumulátorgyárakkal a várt gazdasági hatást nem éri el a kormány, a foglalkoztatás sem nő általuk érdemben, és még környezetileg is rendkívül károsak. A zöldpárt társelnöke bejelentette: össze fogják hívni a Fenntartható Fejlődés Bizottságot és Gazdasági Bizottságot egy közös ülésre, ahol Nagy Márton miniszter elmondhatja, hogyan kívánnak változtatni a teljesen kudarcos akkumulátoripari stratégián.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: