Uniós jogot sért a debreceni akkumulátorgyár létesítése

2023.03.20.

A debreceni akkumulátorgyár súlyosan veszélyezteti Debrecen felszín alatti vízbázisait. Ezek már ma is gyenge állapotúak és súlyosan túlhasználtak, túltermelésük olyan mértékű, hogy Debrecen városa évi több centit süllyed a kiszivattyúzás miatt.

A Párbeszéd panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak uniós jog megsértése miatt

A debreceni akkumulátorgyár súlyosan veszélyezteti Debrecen felszín alatti vízbázisait. Ezek már ma is gyenge állapotúak és súlyosan túlhasználtak, túltermelésük olyan mértékű, hogy Debrecen városa évi több centit süllyed a kiszivattyúzás miatt. A csökkenő talajvíz közvetlenül veszélyezteti a tőle függő ökoszisztémákat, így a kiszáradóban lévő Nagyerdőt. A CATL elképesztő vízigényű üzeme pont az ellentéte annak, amire itt szükség volna. Mivel a vízkivétel további növelése ellentétes a Víz Keretirányelvvel, a Natura 2000 területek károsítása pedig az élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelvekkel, a jogsértés miatt az Európai Bizottsághoz fordultam. Célom, hogy panaszom nyomán lehetőség nyíljon az akkumulátorgyár valós környezeti hatásainak felmérésére, a környezeti károkozás megelőzésére és a beruházás újragondolására.

A teljes panasz itt olvasható:

A témáról többek között még itt lehet olvasni: https://thevip.hu/2023/03/02/debreceni-akkugyar-javor-benedek-panasszal-fordult-az-europai-bizottsaghoz/?

A Párbeszéd számos alkalommal tiltakozott a környezetpusztító akkumulátorgyárak ellen. Szabó Tímea felszólalt a gödi akkumulátorgyár közmeghallgatásán is.

A „közmeghallgatásnak” csúfolt eseményen a Samsung képviselői jókat mosolyogtak Szabó Tímea kérdésein, szerintünk azonban egyáltalán nem vicces a helyzet.
A Samsung képviselője azt sem tudta például megmondani, hogy mennyi a gyár vízfelhasználása, ezért segítettünk neki. A gyár körülbelül 27.000 köbméter vizet használ naponta, ami egy Kecskemét méretű város napi vízfelhasználásának felel meg. Ráadásul A lakossági vízellátás már tavaly nyáron is akadozott, pont az akkumulátorgyárak vízelszívása miatt.
Mindezek után pedig a kormány és a Samsung képviselői csodálkoznak hogy az emberek aggódnak amiatt, hogy nemcsak hogy szennyezik a talajt, elveszik a vizet, de még cinikus válaszokat is adnak az ott élők teljesen jogos kérdéseire.

Kövess minket: