Itt a lex akkumulátorbontó és a lex akkumulátor-díj – Sajtóközlemény

2023.09.24.

Fejezze be a kormány Magyarország környezeti állapotának veszélyeztetését és az akkumulátoriparra vonatkozó szabályok lebontását!

Mérgező anyagokat bocsátasz ki? Szennyezed a vizet, a levegőt, vagy általában a környezetet? Semmi baj, nem büntetünk meg! Helyette kötünk egy szerződést, amiben megígéred, hogy majd nem fogsz szennyezni! Díjat kéne fizetned az általad gyártott akkumulátorok után? Ezt is megspóroljuk neked! Fizessen az, akinek eladod!

A Magyar Közlönyben megjelent 432/2023. (IX.21.) kormányrendelet szerint a jövőben egy fennálló jogsértés esetén a környezetvédelmi hatóság büntetés kiszabása helyett „környezetvédelmi hatósági szerződést” köthet a szabálysértő vállalkozással, amelybe belefoglalják, hogy hogyan hozhatja összhangba a jogszabályokkal a működését a szennyezést okozó vagy más jogsértést elkövető vállalkozás. Technikai változásnak tűnhet, de nagyon kilóg a lóláb, hogy a módosítás az utóbbi időben sorozatban büntetett akkumulátoripari üzemeket akarja mentesíteni a kiszabandó büntetések alól! Nagy valószínűséggel a bátonyterenyei akkumulátorbontó engedélyének visszavonását torolja meg a kormányzat azzal, hogy az eddig is elképesztően gyenge hatósági felügyeletet és büntetéseket még jelképesebbé teszi. Ez történt a debreceni CATL akkumulátorgyár esetében is, amikor a Vízügyi Igazgatóság szakvéleménye az üzem vízkészletekre gyakorolt negatív hatásaira hívta fel a figyelmet, Kincses Dániel igazgatót azonnali hatállyal kirúgták. Most a bátonyterenyei SungEel akkufeldolgozó működésének Nógrád Vármegyei Kormányhivatal általi felfüggesztésére, és más akkuipari üzemekre kiszabott büntetésekre reagál a hatóságok megfegyelmezésével a kormány! Ennyit a szigorú szabályok szigorú betartatásáról, amit a kormány hangoztat az akkumulátoripar kapcsán. A szabályokat igazítják az akkumulátoriparhoz, nem pedig fordítva! A cinizmus csúcsaként ráadásul a módosítást az ukrajnai háborúra és a háborús vészhelyzetre hivatkozással vezetik be. És ez a szabályozás persze jól jön a környezetszennyező NER-es cégeknek is, a falut sárlavinával elöntő recski bányának, vagy az akkumulátorhulladékot tömegesen szabálytalanul eltüntető, Tiborcz Istvánhoz köthető Éltex Kft.-nek is!

Ugyanez történik a kiterjesztett gyártói felelősség szabályainak 435/2023. (IX:21.) kormányrendeletben való megváltoztatásánál is. Az európai szabályozás alapján az akkumulátorok olyan körforgásos terméknek minősülnek, amelyek után 2023. júliusától a gyártónak vagy, ha az EU-n kívülről érkezik a termék, az európai forgalmazónak díjat kell fizetni, ami fedezi a termék élettartama végén a feldolgozásának a költségeit (ún. EPR-díj). Tekintettel arra, hogy az akkumulátorok feldolgozása nem egyszerű és nem is olcsó, ez a díj az esetükben relatíve magas. Eddig ez alól csak akkor lehetett mentesülni, ha a vevő igazolta, hogy a termék (az akkumulátor) külföldre kerül, például egy autóba beépítve. A mostani módosítás általánosságban az akkumulátorok vásárlójára (az autógyárra) terheli a díj megfizetését, de azt ráadásul nem tételesen, hanem általánydíj fizetésével is letudhatónak tekinti.

Az akkumulátoripar mára állam az államban, engedélyeik botrányosan megengedőek, ellenőrzésük felületes, büntetéseik jelképesek. A kormány most még tovább lazítja ezt a rendszert, és még annyi (minimális) felelősséget és kötelességet sem terhel az akkumulátoripari cégekre, mint eddig. A Párbeszéd – Zöldek elfogadhatatlannak tartja ezeket a lazításokat, és felszólítja a kormányt a rendeletek visszavonására. Továbbá, mivel az EPR-díjra vonatkozó rendelet ellentmondásos és valószínűsíthetően az uniós szabályozást is sérti, ezért ebben az ügyben az Európai Bizottsághoz fordulunk!

Budapest, 2023. szeptember 22.

Jávor Benedek,
a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

Kövess minket: