A Samsung SDI által jelzett várható vízigényt háromszorosan meghaladhatja a gödi akkumulátorgyár vízkivétele

2024.01.17.

Valami nagyon nem stimmel a gödi Samsung-gyár vízellátása körül.

Megháromszorozódó Samsung-gyár, új ipartelepítés, például akkumulátorbontó, vagy egyszerű Mészáros-fajta közpénzlopás van a háttérben – írja Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-bejegyzésében.

A gödi Samsung-üzemet ellátó, Mészáros Lőrinc cége által épített és várhatóan év végére elkészülő vízvezeték kapacitása 24.000 m3/nap, létesítését korábban a regionális vízmű a Samsung SDI igényeivel indokolta. A tavaly környezetvédelmi felülvizsgálaton átesett gyár azonban ebben a felülvizsgálati eljárásban cáfolta az ilyen mértékű igényt, és ennek a mennyiségnek csupán a töredékét (max. 7500 m3/nap) jelezte várható vízfelhasználásként!

Senki, a DMRV Zrt. sem tud meggyőző magyarázatot adni arra, hogy Mészáros Lőrinc miért épít az előre látható igényeket háromszorosan(!) felülmúló kapacitású vízvezetéket! Három lehetőség van:

(1) Vagy a Samsung nem mond igazat, és további gyárbővítések révén végső soron közel háromszorosára kívánja növelni a kapacitását;

(2) Olyan, most még nem tudható, nagy vízigényű tevékenység megtelepülése várható a Gödi Ipari Parkban, például akkumulátor-feldolgozó üzem létesítése, amely igényelni fogja a brutális vízmennyiséget;

(3) Valójában nincs szükség ilyen kapacitású vízvezetékre, csak Mészáros Lőrinc kapott egy újabb zsíros, a valóságtól elrugaszkodott volumenű közpénzes beruházást.

Lehet tippelni, melyik!

De nézzük részletesebben:

1. Tavaly a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) vízvezeték építését kezdte meg (Mészáros Lőrinc cégével kiviteleztetve, az építés során jelentős természetvédelmi kárt okozva) a gödi Samsung-gyár felé. A vízvezeték kapacitása az engedély szerint eléri a 24.000 m3/napot

2. A DMRV a Főváros Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint hatóság által 2022-ben kiadott engedély alapján maximum 29.700 m3/nap vízkivételre jogosult a „a Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület kommunális és ipari vízellátása érdekében”, ebből 24.000 m3 az ipari és 3000 m3 az ivóvíz.

3. A gödi ipari park meghatározó vízfelhasználója a Samsung SDI akkumulátorgyára, más jelentős vízfogyasztó a területen nem ismert.

4. A Samsung SDI a környezetvédelmi hatóság által elindított általános környezeti felülvizsgálati eljárásban a hatóság részére, illetve az eljárás keretében feltett kérdéseinkre küldött válaszaiban következetesen ragaszkodik hozzá, hogy az akkumulátorüzem vízfelhasználása a fejlesztés teljes megvalósulása után sem haladja meg a 7500 m3/napot, a későbbiekben ennek a vízigénynek a csökkentésére törekszenek.

5. A Samsung jelzett maximális vízigénye valamint a DMRV vízjogi engedélye és az épülő vízvezeték kapacitása között több mint háromszoros, 20.000 m3/napra tehető mennyiségi különbség van. Ennek a vízmennyiségnek a felhasználása nem tisztázott.

6. Ismételt adatkérésünk nyomán a DMRV Zrt. előbb a „a környező települések további lakossági igényeit” nevezte meg a pluszkapacitás indokául 10.000 m3/nap mértékig, majd amikor ennek tarthatatlanságára rámutattunk, a máshonnan „átvett víz” „részleges kiváltását”, valamint „Vác és a környező települések rohamos fejlődését” és így vízigényének növekedését jelölte meg a kapacitás felültervezésének magyarázatául.

7. Ezek az érvek azonban sehogy sem állnak meg. A 20.000 m3/nap túlkapacitást a küldött magyarázatok nem támasztják alá. A DMRV Zrt. által jelzett 10.000 m3/nap lakossági többlet vízigény a Magyar Víziközmű Szövetség honlapjának adatai alapján 100.000 fő átlagos napi felhasználásával azonos. Semmilyen területfejlesztési koncepció nem számol 100.000 főnyi új lakosság megjelenésével a térségben. Ez Göd lakosságának több mint ötszöröse, Vácénak háromszorosa.

8. Az épülő vezeték ráadásul a Vác-Dél (Sződliget) vízkivételi pontról délre, Göd irányába vezet, tehát semmiképpen nem szolgálhatja a váci vízigények kielégítését. Gödön ilyen mértékű lakosságnövekedés teljes mértékben kizárt. A település jelenlegi lakossági vízfelhasználása 2-3000 m3/napra tehető, tehát ha ezt “részben” máshonnan átvett vízből elégítik ki, és ennek kiváltására épül vezeték, annak kapacitása nem haladná meg az 1-2000 m3-t. Az ivóvizet és az ipari vizet szállító vezetékek ráadásul külön infrastruktúrát képviselnek, a DMRV Zrt. nyilatkozata alapján is kizárt a keveredésük, az új vezeték tehát nem szolgálhatja a lakossági vízigények kiszolgálását.

9. A vízkivételi engedély ráadásul csupán 3000 m3/nap ivóvízigényre szól, a maradék ipari víz. Azaz az engedélyek alapján a DMRV Zrt. nem is termelhet ki annyi ivóvizet, amennyivel ezt a vezetéket fel lehet tölteni. Annak funkciója egyértelműen az engedélyben szereplő 24.000 m3/nap mennyiségben kitermelhető ipari víz szállítása a Gödi Ipari Park területére.

10. Minden információ abba az irányba mutat, hogy a vízkivétel radikális növelése (max. 29.500m3/nap) és a 24.000 m3 kapacitású vízvezeték létesítése a Gödi Ipari Parkban várható igen jelentős ipari vízigény növekmény kielégítését szolgálja. Hogy ez – a Samsung SDI által jelzett várható vízigényt háromszorosan(!) meghaladó – vízigény miből származik majd, jelenleg nem tudni. Vagy az akkumulátorgyár esetében várható olyan mértékű (háromszoros!) további kapacitásbővítés, amely indokolja a vízellátási rendszer ezt kielégítő méretezését, vagy a Samsungtól független más beruházások települnek meg az ipari parkban a közeljövőben, amelyek esetében ilyen mértékű vízfelhasználással lehet számolni. Ilyen vízigényű iparág kevés van – de például az akkumulátorbontás egyes technológiai folyamatai (hidrometallurgia) szintén jelentős vízigénnyel járnak. Nem zárható ki, hogy a brutálisan túltervezett vízellátási rendszer a térségben létesítendő akkumulátor bontó üzemeknek ágyaz meg.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint véget kell vetni Magyarország akkugyarmatosításának, az emberek megkérdezése nélkül szennyező üzemek szomszédságukba telepítésének! Nem kérünk napi 24.000 m3-t, csak egy kis tiszta vizet a pohárba: mi is készül Gödön?! Ehhez viszont jogunk van, joga van a gödieknek és a környéken lakóknak!

Kövess minket: