Tordai Bence: Győzelem a sárbogárdi akkulerakat ügyében!

2024.02.29.

Sikerre vezetett a társadalmi és politikai nyomás: a kormányhivatal visszavonta a CB Engineering Kft. veszélyeshulladék kereskedelmi engedélyét és Sárbogárd városa is megtiltotta a lakóházak melletti csarnok akkutárolásra való használatát – írta Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője Facebook-bejegyzésében.

A bejegyzés további része alább olvasható.

A helyi ügyet, amelyet az ott élő Orosvári Zsolt tárt fel, Jávor Benedekkel, a Párbeszéd – ZÖLDEK EP-listavezetőjével közösen, a független média segítségével tettük országos közüggyé. Ennek köszönhető, hogy karnyújtásnyira kerültünk a megoldástól: a felelőtlen vállalatnak azonnali hatállyal el kell szállítania a veszélyes anyagokat az Árpád úti telephelyről.

Február 16-án elsőként adtam hírt arról, hogy valami bűzlik Sárbogárdon. Fényképes bizonyítékkal szolgáltunk, majd nyilvánosságra hoztuk a Fejér Vármegyei Kormányhivatal által kiadott engedélyt, amely szerint tízezer tonna veszélyes és nem veszélyes akkuhulladékot akartak tárolni a sárbogárdi Árpád úton, közvetlenül a lakóházak mellett.

A helyi civilekkel és Jávor Benedekkel valamint a Párbeszéd – ZÖLDEK szakértői csapatával feltártuk az ügy hátterét; kérdéseket és beadványokat intéztünk a kormányhivatalhoz, a katasztrófavédelemhez, az érintett cégekhez és a városvezetéshez, továbbá büntetőfeljelentést is tettünk az ügyben.

Hétfőn a Parlamentben interpelláltam az illetékes miniszterhelyettest, aki akkor még azt állította, hogy minden a legnagyobb rendben, a jogszabályok betartásával történik.

Mára kiderült, hogy mégiscsak nekünk volt igazunk, a sárbogárdi akkulerakat története ezer sebből vérzik.

Az, hogy két nap alatt visszavonulót fújt az akkuipart máskor hűen kiszolgáló fideszes pártállam, jól mutatja, hogy mekkora ereje van a helyi közösségeknek és a nyilvánosságnak.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett ebben a küzdelemben; a sárbogárdiak és a többi akkukárosult település lakói ránk, a zöldekre továbbra is számíthatnak!

Kövess minket: