Dr Jávor Benedek: Hazudott a Samsung, újabb akkumulátorgyárat építenek Gödön

2024.03.07.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-bejegyzést tett közzé arról, hogy újabb akkumulátorgyárat épít a Samsung Gödön.

A Facebook-poszt alább olvasható.

Még januárban írtam meg, hogy valami nem stimmel a gödi Samsung vízellátásával: a kiépített vezetékkapacitások közel háromszorosan haladják meg a hivatalosan jelzett igényeket. Ebből már akkor arra következtettem, hogy a Samsung hazudik, amikor azt mondja, nem lesz 7500 m3-t meghaladó vízfelhasználása, és további bővítésre számíthatunk.

Most a koreai sajtó alapján az atlatszo.hu igazolta a két hónappal ezelőtti felvetésemet: a Samsung újabb gyáregységgel bővíti a kapacitását. Ennek vízigényére kellett felkészülni a durván túltervezett vezetékkapacitással.

Az ügyben nem csak az újabb gyár várható környezeti hatásai adnak okot aggodalomra. Nem is csupán az, hogy a Samsung nyilvánosan, ráadásul a hivatalos engedélyezési eljárás keretében hazudott (ezt még vizsgáljuk, tekinthető-e okirathamisításnak, a hatóság megtévesztésének). Ennél is súlyosabb, hogy a vezetéket létesítő, állami tulajdonú víziközmű szolgáltató, a DMRV Zrt. többszöri megkeresésünkre is félrevezető, hamis információkat adott meg a vezetékkapacitás indokául, azaz a nyilvánosság, a köz tájékoztatása helyett a Samsung hazugságainak falazott.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint elfogadhatatlan az, ahogy ma Magyarországon az állami szervek összefonódtak az akkumulátoriparral, és az állampolgárokkal szemben az ő érdekeiket képviselik!

Vessünk véget Magyarország akkugyarmatosításának!

Ne engedjük, hogy a kormány feláldozza egészségünket, környezetünket, a jövőnket az akkumulátoripar oltárán!

A januári posztom az ügyről: https://www.facebook.com/share/p/GdSUMn1kiNHLTaf4/

Kövess minket: